Avslappende kystferie på Sri Lanka

Det er kanskje litt klisjè å velge det stedet som Lonely Planet kåret til årets reisemål 2019, men det er en god grunn til at de havnet på førsteplass. Landet er utrolig variert og her finner du alt fra tropisk jungel og majestetiske fjellområder til vakre silkemyke sandstrender.

Det sier seg selv at Sri Lanka har mye fantastisk kyst, det er jo tross alt en øy. Rundt hele øya finnes det finkornede sandstrender og smaragdvann perfekt for avkjøling og surfing. Her er mine beste tips til fine steder langs kysten av Sri Lanka:

Talalla – avkobling for kropp og sinn

img_3866

Vakre og rolige Talalla er perfekt for deg som ønsker en avslappet og behagelig strandferie uten for mange turister. Den lange og brede stranda er romslig, og her finnes det kun et lite knippe solsenger spredt rundt sammen med de fargerike fiskebåtene.

IMG_1164img_3810

Vi bodde på nydelige Talalla Retreat, som ligger i den sørlige enden av stranda. Talalla Retreat er et sted hvor skuldrene automatisk senkes og hvilepulsen inntas. Her kan du bo i sjarmerende bungalows eller rom med åpne vegger. Helt klart en plass for mindfulness, for de som er gira på det.

Talalla Retreat er et sted som har fokus på velvære i ulike varianter. Hotellet arrangerer daglige yogatimer og maten som serveres baseres stort sett på grønnsaker og fisk. Det finnes også en spaavdeling på området som tilbyr massasje og ayurvediske behandlinger.

Litt tilbaketrukket fra stranda, på plenen foran resepsjonen, ligger det et nedsenket basseng tilgjengelig for gjestene. Stort sett foretrekker jeg å bade i havet, men på Talalla brukte vi det fine bassenget overraskende mye. Siden døgrytmen min var litt ute av sync under mitt opphold på Talalla, var det fantastisk å starte dagen med soloppgang med de lokale fiskerne på stranda og deretter ta morgenkaffen ved bassenget, når bølgende i havet ble for store.

Bungalowene som ligger kun en kort spasertur fra stranda, passer for deg som liker å høre bølgebruset fra havet og sirissene i trærne. Hyttene er konstruert med bambusvegger, en stor dobbeltseng med myggnetting, uteplass og vifte. Relativt enkel, men veldig sjarmerende. Leilighetene med åpne vegger så også veldig hyggelige ut, det eneste stedet jeg vil absolutt ikke anbefale deg å bo er på sovesalen, som var overfylt, alt for varm og overpriset.

Talalla passer ypperlig for de som ønsker en rolig og behagelig atmosfære, uten å måtte dele det med for mange andre. Til Talalla kommer også de lokale for et avkjølende bad og en hviledag i skyggen. Stranda er bred og lang, og det er stort sett langt mellom hver solseng. For parferie vil jeg si det er den ultimate destinasjonen. Det føles litt som man har oppdaget en liten perle av et sted som ikke er så kjent enda.

Hiriketiya – Surf & Chill

Hiriketiya er riktig sted å besøke hvis du er glad i solbleikede saltvannskrøller, surfevibber og glassklart vann. Det er ikke uten grunn av surfere finner veien til den hesteskoformede bukta, den er nemlig kjent for sine bra bølger. Langs hele stranda finner du surfeskoler, sjarmerende barer og hippe hang out steder. Dots er definitivt et sted du vil stikke innom for en drink, eller en knallgod kaffe. De arrangerer også konserter på kveldstid.

IMG_1492

IMG_1406_editedIMG_1393_edited

Min plan for Hiriketiya-besøket var også å prøve surfing, men dessverre pådro jeg meg en lei influensa under oppholdet og så mest av veggene inne på rommet. Jeg kviknet heldigvis til på 4. dagen og rakk å nyte synet av veltrente surfere, spise deilig lunsj på The Grove, kose med strandhundene, spise pokè bowl på nyåpnede Malu og vake rundt i det deilige vannet.

Kafèen og gjestehuset The Grove og restauranten Malu. 

Det har skjedd en enorm utvikling i Hiriketiya de siste årene ifølge de lokale og det åpner stadig nye steder. Jeg har på følelsen at dette kommer til å bli en veldig populær plass, for Hiriketiya er et tropisk paradis av beste sort.  Enn så lenge finnes det ingen store resorter på stedet, kun koselig små boutique hoteller og gjestehus. Vi bodde på nylig åpnede Serene Villas, en fantastisk plass som ligger opp den bratte bakken i enden av stranda. Siden de nettopp hadde åpnet fikk vi en hyggelig pris på rommet, som lå med utsikt til tretoppene og alle apenen som bodde i dem. Definitivt et sted å bo hvis du først besøker Hiriketiya. Andre fine overnattingsteder er The Grove, Salt House og Dots.

Galle – Kultur og strand hånd i hånd

Den UNESCO-bevarte kolonibyen Galle er absolutt et sted du må stoppe innom på din Sri Lanka reise. Den historiske gamlebyen Fort Galle er fylt til randen av koselige spisesteder, inspirerende nisjèbutikker og sjarmerende gjestehus.

img_3605img_3494

For 400 år siden var Galle under nederlandsk kontroll og det har satt sitt preg på byen. Gamlebyen har en flott beliggenhet ved vannet, elegant omringet av en bymur. Ta en spasertur langs muren på morgenkvisten og opplev at byen sakte men sikkert våkner til liv i de rosa morgentimene. Gå ned til fyrtårnet og sving deretter innom de enorme trærne på Galle fort Ambalama, før du tar en morgensmoothie på 56 by Deco, som serverer freshe fruktdrinker og franske vafler i alle mulige varianter.

IMG_0845IMG_0834IMG_0818IMG_0767_edited

Byen er full av sjarmerende kolonihus og en rekke gode spisesteder. Spoons tilbyr en meny bestående av fantastisk lokal curry, mens på Exotic Roots finner du byens beste kaffe! Skjem deg bort med spabehandlinger på Galle Fort Spa og heng i den koselige bakgården.

Kafèen og butikken Extoic Roots 

For overnatting er Iffa House et godt valg, som er lokalisert i et oppusset kolonihus. For et mer fasjonabelt opphold burde du prøve ut Prince of Galle, et unikt boutique hotell med drøssevis av sjarm og stil. Skal jeg tilbake til Galle skal jeg booke meg inn her!

Prince of Galle

Colombo – en kystnær og moderne storby

IMG_0735

Utsikt fra Jetwing 7. 

Millionbyen og hovestaden på Sri Lanka er et naturlig startpunkt for en tur til Sri Lanka. Byen var tilbake i tiden britenes viktigste by i imperiet ved navn Ceylon. Arkitekturmessig er det en smeltedigel av gammel og ny arkitektur, med høye skyskrapere og lave hus fra kolonitiden. Stikk en tur innom det buddistiske Gangaramaya templet, som er et av byens viktigste templer. Det går rykter om at det på dagtid er mye turister å finne her, men mitt beste tips er å ta turen på kveldstid rett før stengetid, slik at du har plassen for deg selv.

Colombo er delt inn i 15 ulike distrikter, hvor distrikt 7, kalt Cinnamon Garden, er en deilig liten oase og et fint sted å bo når du besøker storbyen. Fern Hotel er relativt rimelig (450 kr natta) hotell som har romslige, delikate og lyse rom. Hvis du ønsker et mer luksuriøst opphold burde du bo på Jetwing Colombo Seven. Hotellet har et legendarisk basseng på taket og kanskje byens beste hotellfrokost. Anbefales også å ta en drink på kveldstid for å nyte panormautsikten over byen. Til å være et fem stjerners hotell er prisen ganske overkommelig, her får du rom fra 1100 kr natta og dermed fri tilgang på infinity bassenget.

img_3322img_3296

Negombo – Sri Lanka light

Negombo ligger ca 4 mil fra Colombo og kun 1 mil fra flyplassen, noe som gjør byen til et ypperlig sted å besøk i forbindelse med ut- og innreise til Sri Lanka. Negombo er en litt roligere og mer sjarmerende utgave av Colombo. Selv om strendene er finere litt lenger sør er dette en fin plass å begynne eller avslutte en Sri Lankatur.

Vi avsluttet vårt opphold på Sri Lanka med et fantastisk og litt for kort opphold på Heritance Hotel, et femstjerners luksushotell med beliggenhet rett ved strandkanten. Ikke akkurat hverdagskost å bo luksushotell, men for èn natt før hjemreise til vinter-Norge var det helt nydelig. De har en utsøkt buffet, men utvalg av både internasjonal mat og lokale retter. Her er både standarden og prisen høy, men en gang i mellom er det deilig å skjemmes bort litt.

Turen til Sri Lanka er delvis sponset av Silvertree Travel, men alle stedene som er nevnt i denne artikkelen er betalt selv.

5 thoughts

  1. Åh! Nå kjente jeg at jeg lengtet litt tilbake til Sri Lanka, altså. Så mye deilig mat, så hyggelige folk, og så deilig temperatur. Sukk. 🙂 Ser ut som du hadde en kjempefin tur dit, på tross av influensaen (for mye aircon på rommet?) Sri Lanka kunne jeg definitivt tenke meg å reise tilbake til en vakker dag. 🙂

    1. Sri Lanka blir liksom aldri feil, tenker det samme som deg, må snart tilbake. Mistenker at jeg ble smittet på flyet, det er ulempen med å reise på lange flyturer i venterhalvåret.

  2. Det ser utrolig flott ut. Håper å komme meg til Sri Lanka om ikke alt for lenge. Mange fine tips om både steder å besøke, attraksjoner og bosted. Bassenget i Colombo ser jo helt magisk ut 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.