Historien om den unge baronessen og slottet Holckenhavn

 [Sponset opphold]

Holckenhavn slott på Fyn, er et dansk eventyrslott hvor lykkelige brudepar årlig gir hverandre sitt ja. Historien bak slottet er derimot ikke like rosenrød og idyllisk. Den innebærer mye dramatikk, stor gjeld og en imponerende dame.

Holckenhavn slott

På øya Fyn, like i nærheten av byen Nyborg, ligger ærverdige Holckenhavn slott. Jeg ankommer slottet en døsig sensommerdag i begynnelsen av september og blir umiddelbart fascinert av den 400 år gamle murbygningen som bader seg i den varmende sommersola.

Holckenhavn er et sted som som setter seg i hukommelsen din. Det er ikke bare pga. av den lune atmosfæren, men også på grunn av den sterke historien som ligger bak slottet og eieren av det. Christina Holck, som i dag eier slottet sammen med sin mann, er en person som du føler kjærligheten og varmen til, på mils avstand. Det er nok takket være dette at slottet har overlevd og at driften går strålende.

Den sterke historien spinner tilbake til da Baronesse Christina Hou Holck er 16 år og faren, uventet, tar sitt eget liv. Dermed overlates slottet til tenåringsjenta. Holckehavn har vært i familien Holcks eierskap i 14 generasjoner, siden 1672, og nå er det Christina sin tur til å overta. Med slottet følger også en arveavgiften på 32 %, noe som gjør at Christina plutselig sitter med et falleferdig slott på 5000 kvm. og et innbetalingskrav til den Danske stat på 25 millioner kroner. Christina er umyndig når hun arver slottet, så hun og moren forvalter det i fellesskap slik at Christina kan ta den planlagte juss utdannelsen i København. Men da hun er 26 år dør også moren. Dermed får Christina kastet alt ansvaret i fanget og den unge juristen må ta viktige og store valg angående slottets fremtid.

Inntektene fra jorden, skogen og eiendommene gjør at driften av slottet såvidt går rundt, samtidig som det sakte forfaller mer og mer. Å pusse opp et slott koster mye penger, penger som Christina ikke har. Men Christina er en smart, standhaftig og godt likt dame, som klarer å mobilisere både krefter og innsats fra venner, familie og bekjente. Hun har i alle år hjulpet andre og nå er tiden inne for gjenytelser. Christina flytter inn på slottet og i månedsvis renoverer hun og alle hennes gode hjelpere det gamle bygget. De kaster, pusser, river, maler, og selger unna møbler og inventar for å finansiere oppussingen.

I løpet av prosessen får også Christina en datter i 2005, og i barselgave dukker plutselig opp en gavmild fonddonasjon fra et av Danmarks rikeste selskap. Deretter begynner ballen å rulle og stadig nye donasjoner kommer til. Slottet begynner endelig å se bra ut.

Men dramatikken er ikke over enda. Tidlig en morgen i 2007 ser en tilfeldig forbipasserende tykk svart røyk sige opp fra et av tårnene. Slottet brenner og Christina og familien sover uvitende i rommene nedenunder. Brannen slukkes, men deler av det ny-renoverte slottet er skadet, og arbeidet må begynne på nytt. Heldigvis er Christina laget av en ekstrem dose viljestyrke, så hun gjenopptar oppussingen og gir seg ikke før hun er i mål. Etter mange år med oppussing og et solid millionbeløp senere er slottet den dag i dag blitt til et unikt praktbygg som brukes til bryllup, arrangementer og hotellvirksomhet. Nesten alle rom er pusset opp og slottet har blitt en populær plass for bryllupsfeiringer. Den elegante Riddersalen i andre etasje rommer 150 mennesker og de 18 ulike rommene er delikat innredet med gamle og nye objekter.

IMG_4543

Det er ikke vanskelig å kjenne at det ligger mye kjærlighet og hardt arbeid i veggene på Holckenhavn. Det føler man så fort man setter foten innenfor døra. Hvis jeg noen gang skal gifte meg, så måtte det vært her. Alle som gjør det kan føle seg i trygge hender.

Etter å ha fått den personlige og rørende historien til Christina, fortalt i et av slottets stilfulle stuer, sitter jeg igjen med tårer i øynene og en dyp beundring for damen foran meg, som klarte å snu et millionsluk av en forlatt bygning til et suksesshistorie. Historien hennes berører meg og særlig gjenkjennelig er delene om tapet av sine nærmeste. Det har jeg selv følt litt for godt på kroppen.

Et møte med Christina og Holckenhavn er noe man husker i lang tid fremover. Man ser for seg hvordan unge og foreldreløse Christina har pusset gulv, malt og skrapet seg gjennom rommene med stå-på-vilje og målbevissthet. Historien sitter i veggene og du drar ikke upåvirket fra Holckenhavn – både takket være de fantastiske omgivelsene og Christina sin tilstedeværelse.

Det jeg liker ekstra godt med å reise er å få møte sånne mennesker som Christina. Enten det er i en landsby i Bolivia eller på et slott i Danmark. Mennesker med historier, formidlingsevne og karisma.  Etter mange reiser begynner jeg å samle meg opp en fin liten minnebok med interessante mennesker jeg har møtt på min vei. Den består blant annet av en kunnskapsrik tuktuk sjåfør i Kambodsja, en kubansk kreftsyk sangerinne i 70-årene, en cowboy fra Dalarna og nå også en dansk baronesse med pågangsmot til en hel garnison. Jeg gleder meg til å møte flere sånne mennesker som Christina i fremtiden, som kan føye seg inn i mitt verdifulle galleri av inspirerende mennesker.

Info om Holckenhavn:

  • Slottet ble bygget i 1589 og har vært i familien Holck sitt eie siden 1634.
  • Holckenhavn ligger på Fyns østkyst ved byen Nyborg, ca. 1,5 time med tog fra København. Slottet har egen strandlinje, skog, park og et slottskapell.
  • Totalt finnes det 128 rom og saler, hvor 18 av de er gjesterom og suiter. Det finnes også en mindre dansesal og en Riddersal med plass til 150 mennesker.
  • Slottet er tilgjengelig for utleie til brylluper og arrangementer. Da har du hele slottet for deg selv og leien koster 30.000. I tillegg kommer en kuvertpris på 1500 kr per person.
  • To helger i året (en i oktober, og en i forbindelse med Valentines) åpner slottet opp for vanlige gjester. Da kan du få en opplevelse utenom det vanlige. Pakketilbud med overnatting, ettermiddagskaffe, 4-retters meny + vin og frokost ligger på 2300 kr per pers.
  • Christina bor ikke selv på slottet, men i et mindre nabohus like ved. Hun er derimot alltid i umiddelbar nærhet.
  • Holckenhavn har ikke trengt å markedsføre seg selv, det har vokst seg populært på sitt gode rykte.
  • Holckenhavn har også et unikt samarbeid med luksushotellet Nimb i København, som gjør det enkelt å kombinere et besøk til begge stedene på en og samme tur.
  • Les mer om Holckenhavn slott.
Oppholdet på Holckenhavn er sponset av Visit Denmark, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.