Reisetips: Sicilia rundt

Nysgjerrig på Middelhavet største øy, men usikker på hvilke steder du skal velge? Jeg har noen gode forslag til deg. De innebærer hvite kalksteinsklipper, greske ruiner, sandfargede barokkbyer, bortgjemte badeplasser og historiske landsbyer. Bli med til tuppen av Italia! 

I fjor sommer utforsket jeg Sicilia i to uker, øya som ser ut som Italias støvel på kartet. Med leiebil og seilbåt krysset jeg av noen ordentlige fine steder på kartet som jeg har lyst til å dele med dere.

Siracusa

IMG_1062

Siracusa, Arkimedes`hjemby, finner du sør-øst på Sicilia. Siracusa er et godt utgangspunkt for en Siciliatur og tilbyr det meste for en vellykket feire. Jeg ville spandert på meg hvertfall 3-4 dager her.

Den historiske byen var en gang en av verdens største, og er en arkitektonisk smeltedigel av mange ulike stiler. Beliggenheten ved sjøen gjør den til et sted hvor du fint kan kombinere både en dag på stranda med shopping og byopplevelser.

Sørg for å få med deg det greske amfiteateret, katakombende, de barokke kirkene i sentrum, fiskemarkedet og ikke minst solnedgangen lags klippene ved havet.

Her spiser og drikker du i Siracusa: 

IMG_0846 - Copy - CopyIMG_0893 - CopyIMG_1089IMG_0889 - CopyIMG_0430

Noto

Den sandfargede innlandsbyen er et lite barokkeldorado. Noto ble totaltskadet i et jordskjelv i 1693 og gjenoppbygd i senbarokkstil i 1703 . Den står naturlig nok på UNESCOs verdensarvliste, og det av god grunn.

Ta turen opp i et av kriketårnene for å få et fugleperspektiv over byen. Da ser du virkelig hvor vakker den er, også får du med deg alle nyansene til de sandfargede bygningen. En dagstur til byen holder for å oppleve Noto, spesielt når det er 37 grader i skyggen, her blir det varmt..

IMG_0786IMG_0806

Cavagrande del Cassibilie 

Naturreservatet Cavagrande del Cassibilie ligger like utenfor byen Avola på østkysten av Sicilia, og er en perle av et sted! Naturreservatet er Sicilias svar på Grand Canyon og i enden av dalføret finnes det noen fantastiske bortgjemte badeplasser. Sånne steder man bare drømmer om. En dagstur hit burde stå på alles liste.

IMG_1146

Turen ned tar ca en halvtime og på turen opp må du beregne ca 1 time i bratte bakker. Husk også å ta med mat og rikelig med vann, siden det ikke finnes serveringssteder i bunnen av dalen. Les mer om Cavagrande.

IMG_1117IMG_1157

Ragusa 

IMG_1277 - Copy

Trollbindende vakre Ragusa ligger på to høyder, delt av en dal mellom den gamle og den nye delen av byen. Det er helt klart gamlebyen du vil få med deg her, for den er virkelig noe for seg selv!

IMG_1239IMG_1266 - Copy

Men før du besøker gamlebyen må du sørge for å spise på restauranten Trattoria da Luigi i nybyen. Et fabelaktig familiedrevet lite sted, men pasta på ekte siciliansk vis.

Scala dei Turci 

fullsizeoutput_5de2

Scala dei Turchi, eller tyrkertrappene som de heter å folkemunne, er noe av det vakreste jeg har sett. Et par mil utenfor byen Agrigento ligger de berømte trappene, med en upåklagelig beliggenhet ved havet.

Ryktene sier at tyrkertrappene fikk navnet sitt etter de tyrkiske piratene som pleide å angripe Sicilia fra denne bukta. Over tid har de hvite klippene, som er sammensatt av kalkstein og leire, blitt formet av havet og vinden. Naturen har konstruert sine egne unike kritthvite trapper. Gå heller ikke glipp av den fine stranda som ligger like ved trappene, den går for å være en av øyas fineste.

Les mer om Scala dei Turchi

fullsizeoutput_5deffullsizeoutput_5dfdfullsizeoutput_5debfullsizeoutput_5df9IMG_1455

Agrigento 

IMG_1730

Agrigento er en relativt moderne by omgitt av slingrende motorveier på alle kanter. Å kjøre inne i byen er en ganske stor utfordring. Google maps klarer ikke å fange opp nivåforskjellene i den bratte byen, dermed ender den med å sende deg att og fram og rundt og rundt. Når du endelig  klarer å  parkere er det bare å ta beina fatt og traske de bratte gatene på kryss og tvers.

Den egentlige grunnen til at man reiser til Agrigento er den berømte tempeldalen, som ligger like i utkanten av byen. “The Valley of Temples” er et arkeologisk område hvor det står ruiner av greske templer fra år 500 f.kr. Det finnes en rekke ulike ruiner i tempeldalen, noen bedre bevart enn andre. Plassen står på verdensarvlisten og du burde ikke reise fra Agrigento uten å ha sett dette. Mitt tips er å dra dit når det åpner kl 10, slik at du slipper de verste turisthordene og ikke minst heten.

IMG_1750

Corleone 

Det er først og fremst ikke gudfarens hjemby som er så fantastisk, men heller veien dit. For å komme til den lille innlandsbyen må du kjøre gjennom den sicilianske landbygda, med sine beitende sauer, fjelltopper og enger. Veien til Corleone viser virkelig fram det beste av øyas landskap.

Byen Corelone i seg selv er relativt uinteressant, ikke verdt et stopp spør du meg. Men er du en innbitt Gudfaren fan så kan du alltids stoppe for en is og noen bilder.  Bare vær forberedt på overpriste restauranter og andre skandinaviske turister.

IMG_1807IMG_1789IMG_1773

Palermo

Sicilias hovedstad er en deilig storby med alle typer goder og tilbud det innebærer. Byen er Italias 5. største by og ble grunnlagt for 2700 år siden. Palermo er en mangfoldig by som gjennom tidene har blitt formet av alle de ulike folkeslagene og kulturene som har regjert her. Den er en fest av ulike arkitektoniske stilarter og helst klart Sicilias kuleste by.

IMG_1837

Palermo pulserer av liv og er aldri kjedelig. Det finnes flust av gode spisesteder, hippe barer, imponerende bygninger og kulturelle opplevelser. Under et besøk burde du få med deg det vakre Teatro Massimo, som du kanskje kjenner igjen fra den siste Gudfaren filmen.

For velsmakende siciliansk vin, retter med sprellende ferske råvarer og lokal stemning, prøv ut Enotca Buttice.  Fortsett deretter ferden til den supersjarmerende baren Botteghe Colletti, hvor du får deilige drinker og knallgod vin, i en av Palermos trange bakgater. Sett av hvertfall 2-3 dager i byen, for her er det mye å oppleve!

Praktisk info om Sicilia

 • Sicilia er Middelhavets største øy og har like mange innbyggere som Norge.Skjermbilde 2019-12-08 kl. 15.42.16
 • Øya har vært styrt av grekere, arabere, normannere, katalanere og romere, før det i 1734 ble italiensk.
 • Sicilianere ser på seg selv som et eget folkeslag og er veldig stolte av sine tradisjoner og lokale kultur.
 • Siciliansk vin er etter min mening noe av verdens beste. Både rødt og hvitt. Det vulkanske jordsmonnet fra Etna gjør at vinen får en helt spesiell karakter.
 • Vulkanen Etna er fremdeles aktiv og ligger 3300 meter over havet. Det er mulig å gå fotturer på vulkanen som ligger like ved byen Catania.
 • Sørg for å smake på pistasjis, mozarella, olivenolje og desserten cannoli når du er på Sicilia, dette er noen av øyas deilige spesialiteter.
 • Norwegian flyr i sommersesongen direkte mellom Oslo og Catania. Turen tar 3,5 time. Hvis du skal fly til Palermo må du mellomlande i en by i Europa.
 • Taormina og Chefalu skal også være veldig fine byer som du burde besøke på en Siciliatur.
 • Å leie bil er en fin måte å se mye av Sicilia på. Men vær forberedt på at folk kjører som om de er med i et tv-spill.
 • Hvis du vil kombinere en ferie med både interessante kulturopplevelser og bading, er Sicilia perfekt! Øya er utrolig variert og her finnes noe både for kulturinteressert, de vandreglade, strandløvene og gastronautene.

 

6 thoughts

 1. Fin og informativ blogg, særlig for de som liker slike turer. Jeg foretrekker fotturer i Norge. Om 23 dager legger jeg i vei på 34 mil på Rondanestien som ender på Hjerkinn 😊

 2. Nå fikk jeg lyst til å besøke Sicilia. Spesielt Siracusa, Noto Palermo og Tempeldalen i Agrigento virket spennende. Informativt og bra innlegg!

  1. Så bra!:D Utrolig mange fine steder på øya og mange flere som jeg enda ikke har sett. Et sted man kan reise tilbake til mange ganger!

 3. Fly flate, så utrolig vakkert og spennende det ser ut. Jeg har faktisk til gode å besøke Italia enda, men det er utrolig høyt på lista. Både på grunn av maten og vinen (og kaffen), men også fordi det ser helt magisk ut. Nydelige bilder! Inspirert! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.