Silkeborg – helgetur til Danmarks outdoor hovedstad

                                                                                           [sponset reise]

I det deilige Søhøjlandet i Danmark ligger kommunen Silkeborg, som de siste årene har smykket seg med tittelen Danmarks friluftshovedstad. Området er bekledd med grønne åser, et femtitalls innsjøer, Danmarks lengste elv og landets nest høyeste “fjell”. 

Det siste året har jeg tatt turen til Silkeborg hele to gang for å oppleve naturen og kulturtilbudet i regionen. Friluftskommunen har de siste årene satset på å få både turister og innbyggere ut i naturen. Og det har de klart! Her er utvalget av aktive naturopplevelser stort og vel integrert hos kommunens innbyggere, som bruker naturen flittig. Det gjør også at tilbudet er stort, de har blant annet Danmarks beste MTB løyper, kanoer til utleie langs hele Gudenåen, oppmerkede turstier, ukentlige klasser med naturyoga, suverende fiskeplasser, vakre badeviker og mye mye mer. Her er det bare å velge å vrake hva som passer interessen.

IMG_0920_editedIMG_0941_editedSilkeborg passer utmerket for de som både vil ha friluftsliv og kultur på en og samme tur. Ta med en god venninne på en herlig utflukt til nabolandet eller kanskje et familiemedlem du ikke har vært på tur med på lenge? Her lukter det hygge lang vei!

Dette er mine tips til opplevelser og aktiviteter på en helgetur til den danske byen:

10.00 Start dagen med naturyoga

Foto øverst til høyre: Hedda Bjerèn

Start turen til Silkeborg med en herlig morgenøkt med yoga ute i det fri. Sett deg på sykkelen og ta turen gjennom skogen ut til Almindsø. Her ute venter en liten sandstrand og utrullede matter. Det er tid for strekk og bøy med naturen som kulisser.

Ved Aggerholm strand, et par kilometer utenfor Silkeborg by blir det i sommersesongen arrangert yoga ute i naturen. Dette er min absolutte favorittform for yoga, ingenting er så deilig som å strekke ut mens du puster inn frisk luft og hører bladene fra trærne rasle rundt deg.

Naturyoga Silkeborg heter kurset som ukentlig finner sted på Aggerholm. Her det drop in som gjelder, tid og sted for yogaen finnes på Facebook, deretter er det bare å møte opp og legge igjen en femtilapp. Påmelding trengs ikke. Timen passer for de fleste, både nybegynnere og viderekommende. Du blir tatt med på en dynamisk yogatime med mye variasjon, hvor balanse, smidighet og styrke står i fokus. Bedre start på dagen kan jeg ikke tenke meg.

IMG_0922_edited

13.00 Lunsj på den Goe Fe Kafè

Ta sykkelen fatt tilbake til Silkeborg og inn til byen. Hopp av på kaféen Den Goe Fe som ligger i sentrum av Silkeborg. Her serverer de smakfulle økologiske retter i koselige omgivelser. Når du først er der, ta også turen innom den velutstyrte helsekosten som ligger i samme bygg.

15.00 Moselik og kulturell arv

Etter mat er det tid for litt kulturell input. Spaser den lille biten fra kaféen og bort til Silkeborg Museum. Museumet har til enhver tid ulike utstillinger og arbeider med å formidle menneskets rolle og betydning gjennom historien. Høydepunktet på museet er  liket av jernaldermannen Tollundmannen, som finnes i deres permanente utstilling.

Tollundmannen ble funnet begravet i mosen 10 km utenfor Silkeborg. Han levde 2500 år siden, og unikt med dette liket er at kroppen var utrolig godt bevart når de fant han. Teorien er at han ble ofret til gudene ved henging, men helt sikre på det er det ikke mulig å være. Aldri før jeg sett et mer uttrykksfullt ansikt på et lik, han lå der så fredelig og stille, nesten som han sov. Det hele er veldig fascinerende og det er virkelig en spesiell opplevelse å høre historien og se levningene av den historiske mannen.

Hvis du ønsker enda mer kulturelt påfyll, kan du også ta turen innom Museum Jorn, som huser kunsten til en av Danmarks største kunstnere.

Avslutt dagen med overnatting på Radisson Blu Papirfabrikken som ligger i den ombygde papirfabrikken nede ved elven Remstrup Å.  Spis middag i hotellrestauranten Michael D. som byr på delikate retter.

Dag to

10.00 Båttur på Julsø og fottur langs Himmelbjergruten 

Start dag nr 2 med frokost på hotellet og snør deretter på deg joggeskoene for en fottur langs Himmelbjergruten. Fra Silkeborg havn går den historiske hjuldamperen Hjejlen, fra 1861, opp elvene og sjøene til Himmelbjerget. Turen tar ca 1,5 time og underveis passerer du stille viker, vakre kanaler og koselige tettsteder.

Vel fremme ved Hotel Julsø, som ligger på kaia ved Himmelbjerget, er det lurt å legge inn et lunsjstopp. Her serverer de franskinspirerte retter med raffinerte smaker. Helt klart et sted du vil få med deg, før du skal ut å traske.

Rett overfor Julsø Hotell ligger knausen Himmelbjerget. Jeg er kanskje ikke den eneste som har trodd at Himmelbjerget er Danmarks høyest fjell? Det er det altså ikke. Det er Danmarks nest høyeste “fjell”, det høyeste heter Møllehøj.

IMG_5182

Ta turen til toppen av berget for å nyte utsikten over Julsø og omgivelsene eller gå Himmelbjergruten tilbake til Silkeborg, som er ca 1,7 mil. Totalt er hele rundturen 40 kilometer, og strekker seg fra Silkeborg, om Himmelbjerget og Ry, og tilbake til Silkeborg. Det er fullt mulig å velge seg ut deler av ruten og hoppe på en av Hjejlebåtene når du ikke orker mer. Selv gikk vi deler av ruten fra Skyttehusets Camping og til Julsø Hotel ved Himmelbjerget. Det var en passe gåtur på ca 5 kilometer. Ruten går langs vannet og gjennom skogen, med en rekke fine rasteplasser underveis. Ruten er også godt merket opp med skilt underveis.

16.00 Historisk bad på Badeanstalten

Etter gåturen er det på tide med litt egenpleie og velvære på Badeanstalten. Badeanstalten har vært en institusjon i byen siden 1915 og har flittig blitt brukt av byens innbyggere de siste 100 årene. Her finner du både dampbad, saunaer og kaldbad i historiske lokaler, og hvor interiøret er bevart slik det var på begynnelsen av 1900-tallet. Badeanstalten i Silkeborg er den eneste av sitt slag igjen i Danmark. Dra dit for å vaske av deg pollen og gjørme fra gåturen og nyt den kulturhistoriske perlen.

18.00 Gin og tapas på rådhuset

Etter en avslappende vask på Badeanstalten er det tid for å unne seg en drink i sola og en matbit. Dette finner du på Drewsen, byens vin og tapas bar som ligger i det gamle rådhuset, midt på torget i byen. De har et imponerende utvalg av morsomme gindrinker, spennende vin og ikke minst utrolig god tapas.

20.00 Magisk på Magistraten 

Kvelden burde avsluttes på det nyåpnede teateret og baren Magistraten. Filosofien bak stedet er å gjøre kultur tilgjengelig for hvermannsen. Magristraten holder til i et gammelt industribygg og arrangerer ukentlig stand up-teater og podcast-kafé.

Magsitraten tar sikte på å være et åpent hus for alle, hvor folk kan oppleve kulturtilbud uten at økonomien er avgjørende. Her står de gode historiene i sentrum og det blir  garantert livlig utover kveldstimene. Kjøp deg et glass bobler til 25 kroner og nyt Silkebors kulturelle side.

Turen til Silkeborg er sponset av Visit Silkeborg, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger og opplevelser. 

One thought

  1. Ser innmari koselig ut i Silkeborg, altså. 🙂 Der har jeg ikke vært, men jeg har ei venninne i Aarhus som ser på hus i Silkeborg nå – så kanskje jeg må dit på besøk snart? 😀 Morgenyoga og mye deilig mat så veldig fristende ut! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.