Naturbyn – en villmarksperle i Värmland

[Sponset reise]

Ute i de värmlandske skoger ligger det en liten naturperle ved navn Naturbyn. Har du ikke hørt om den sier du? Da kan jeg anbefale deg å lese videre!

Like utenfor Säffle i Värmland, ca 2 timer kjøretur fra Oslo, ligger overnattingsstedet Naturbyn. Denne plassen passer ypperlig for de som er interessert i light versjonen av villmarksliv. Her er det “bak to basics” og nærhet til naturen som står i fokus.

Mine to gode reisebloggkollegaer, Ingeborg og Elisabeth, og jeg forlater Oslo på årets varmeste dag for å besøke den naturskjønne plassen i Värmland. Gradestokken viser 28 grader og det er en perfekt dag å oppholde seg utendørs på.

Etter et kort stopp i Töcksfors for å handle middag, svinger vi av på en grusvei og ankommer vi Naturbyn etter to raske timer i bil. Endelig er det på tide å bytte ut de varme skinnsetene med trær, gress og vann.

Thomas som driver Naturbyn møter oss ved ankomst og tar oss villig med på en rundtur i området. På plassen finnes et grillområde, et åpent «kjøkken», benkplass til matlaging, et langhus og en rekke små boder og hytter plassert rundt omkring.

Jeg spør nysgjerrig hvordan Thomas fikk idèen til dette stedet og han svarer at han har hentet inspirasjon til Naturbyn fra sine reiser rundt i verden. Det er lett å forstå, for stedet gir noen assosiasjoner hos meg også. Naturbyn minner faktisk ganske mye om flere naturcamper jeg har vært på både i Latin-Amerika og Asia. Det føles litt som vi har reist lenger enn til Värmland.

Jord, luft, ild og vann

Etter omvisningen blir vi bydd på hjemmelaget bålkaffe og vi slår oss ned i langhuset som ligger midt i hjertet av Naturbyn. Langhuset er innredet med lave trebord, store sitteputer av halm, et åpent ildsted i midten og 50 levende stearinlys. Jeg fantaserer om å ha en fest her med gode venner, for stedet er innbydende og dødelig sjarmerende, selv om standarden er veldig enkel.

Thomas forteller videre at Naturbyn har eksistert i over 20 år og jeg tar meg selv i å bli overrasket. Hvorfor har jeg ikke hørt om dette stedet før?

– Vi driver ikke med så aktiv markedsføring, Naturbyn lever på sitt gode rykte, sier Thomas.

Det er logisk. Dette er et sted folk snakker om etter et besøk, og slik spres ordet. Jeg har på følelsen at jeg kommer til å snakke mye om dette stedet selv.

Økologisk, bærekraftig og naturlig

Alt på Naturbyn er laget av naturlige materialer og det finnes hverken strøm eller internett. Som seg hør og bør når man er ute i skogen. Thomas har selv snekret alt av både eksteriør og interiør, og de ulike husene og stasjonene sklir elegant inn i naturen rundt. Langhuset minner om langhusene de bygde under vikingtiden og grillplassen kunne like godt eksistert i middelalderen som nå.

Vi blir innlosjert i en av skogshyttene, som ligger tilbaketrukket mellom trærne. Den er utstyrt med 2 køyesenger, et bord, noen stoler og en liten vedovn. Bak hytta skimter vi også to små tretopphytter som vaier i toppen av trærne. Prismessig er de veldig mye rimeligere enn i Norge. Den dyreste hytta på plassen er selve rosinen i pølsa, den ligger på svai ute på sjøen. Vi skimter den fra verandaen vår og er bittelitt misunnelig på de som får sove der ute. Den koster 2000 kr per natt og det plass til 4 stykk. Neste gang må det nok bli den.

Thomas forlater oss og vi er overlatt til oss selv. Faktisk helt til oss selv, for i dag er det ingen andre enn oss tre her. Det er en luksus å ha hele denne plassen for seg selv. Vi ser tilfredse på hverandre før vi hiver oss over matlagingen. Vi fyrer på den åpne grillen, kutter grønnsaker og marinerer kjøtt – grillmat trenger ikke bare å bestå av pølser og hamburgere. Siden Ingeborg er vegetarianer gikk vi amok i grønnsaksavdelingen på Ica Töcksfors. Vi stuffer paprika med trøffelost, pensler hvite asparges, fyller soppen med kremost, pakker inn søtpoteten i folie og supplerer med en saftig entrecote til kjøtteterne av oss. Når veden er blitt til kull slenger vi herligheten på risten og følger møysommelig med på prosessen.

Akkurat i det vi skal begynne å spise buldrer det over oss og en regnskyll treffer bakken. Vi trekker inn i Langhuset for å spise og nyter grillgourmet i lune omgivelser. Når vi er ferdig med å spise har igjen sola tittet fram og vi trekker ned mot vannet.

Nede ved vannkanten finnes det en brygge, badestamp og et lite tømmerhus. Vi titter inn i huset og finner til vår store glede ut at det er en badstue! Badstumester Eriksen får i oppgave å tenne i ovnen, og mens vi venter på at det skal bli varmt i hytta henger vi ute på brygga sammen med myggen. Årets varmeste dag i kombinasjon med regn har ført til at myggen har klekket og de holder oss ivrig med selskap. Det er flere som vil være med på festen, for ute på odden i vannet dukker det opp 5 glade kuer på kveldstur.

Jeg stikker fingrene i vannet for å kjenne på temperaturen og den er overraskende grei. De andre er ikke helt enig, men jeg tenker i mitt stille sinn at jeg nok skal få lurt de uti etter noen runder i badstua.

Jeg får rett, etter at Elisabeth (som daglig tar badstue) har fritert oss skikkelig inni i hytta hopper vi alle tre i vannet. Dette er årets første bad, og det er strengt tatt på tide, vi er jo allerede i juni. Vi bader og baster om hverandre. Helt til natta blir svart og øyelokkene tunge. Da trekker vi opp i hytta vår og kryper ned under dyna, mens summende mygg og lukten av gammelt treverk omgir oss.

fullsizeoutput_6ed5

Endelig sommer

Neste morgen våkner vi til sol og sommervarme. Elisabeth gjentar kveldens badesuksess med et morgendupp, etterfulgt av eggerøre laget på bålet og kokekaffe.

Sola skinner og gårsdagens torden har passert, en perfekt dag for å være på vannet. Jeg og Elisabeth drar ut en av kanoene som ligger nede ved strandkanten. De er til gratis utlån til gjestene og vi legger ut fra land for å ta en nærmere titt på den lille hytta der ute.

Et par raske tak senere er vi ute ved den flytende hytta som ligger å dupper stille. Den er festet i bunn med kjetting, noe som gjør at den hele tiden roterer rundt. Slik at du alltid har ulik utsikt. Foran på verandaen er det en liten ildplass med stekepanne og kaffekjele, og på baksiden av hytta finnes det toalett. Hytta har store åpne vinduer på forsiden – her kan du ligger i senga mens du beundrer sjøutsikten. Jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer romantisk.

Etter en liten padletur rundt odden må vi motvillig vende nesen tilbake til land. Det er på tide å forlate Naturbyn, selv om ingen av oss har det minste lyst. Dette er et sted hvor hvilepulsen inntas umiddelbart. Naturen har ofte en slik effekt på meg. Flere som kjenner seg igjen i det? Det er så enkelt å finne roen ute, hvor du slipper forstyrrelser og mas. Her ute er det bare myggen som er plagsom, alt rundt føles som en visuell lykkepille. Det smerter litt å forlate Naturbyn etter kun 1 døgn, men jeg er ganske sikker på at jeg kommer tilbake.

Info om Naturbyn:

  • Naturbyn ligger ved sjøen Eldan i Värmland, to timers kjøretur fra Oslo.
  • Du kan leie enten tretopphytter, skogshytter eller den flytende hytta på innsjøen. Hytta på sjøen er den dyreste og koster rundt 2000 kr per natt, her er det plass til 4 personer (som kjenner hverandre godt).
  • Stedet er utstyr med pizzaovn, grillplass, kjeler og stekepanne og kjøleskap. Det finnes varmt vann, oppvarmet av ild. Du kan til og med ta deg en dusj hvis du vil. Hyttene er enkelt innredet med senger, stoler og bord og en vedovn. Gå på do gjør du på utedassen.
  • Det finnes også badstue, badestamp og kanoer som kan benyttes gratis.
  • Naturbyn kan bookes her.

fullsizeoutput_7076

Turen er gjennomfør i sammarbeid med Visit Sweden og Visit Värmland. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger og erfaring. 

 

 

4 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.