Västervik – sommeridyll på Sveriges østkyst

[sponset reise]

De fleste nordmenn har feriert mye på vestkysten i Sverige, men det er ikke like mange som har tatt turen til østkysten. Det burde dere! Skjærgården rundt Västervik i Småland er fylt med sommerstemning og 5000 fantastiske små øyer. Jeg tok turen til to av de og ble både sjarmert og imponert. Sett nesa østover neste gang du planlegger en Sverigetur!

Med snuta vendt østover biler vi 7 timer fra Oslo og ender opp i byen Västervik, i Kalmars len. Et sted jeg såvidt har hørt om, men som umiddelbart imponerer.

Første stopp i Västervik er det nybygde hotellet Slottsholmen, som ligger vakkert til ved havnen i byen. Hotellet er eksklusivt utstyrt med unike suiter som alle er innredet i forskjellig stil. Dessverre for oss skal vi ikke overnatte her, kun nyte en deilig lunsj i sola. Hotellet er ABBA Björns Ulvaeus stolthet og må ha en av byens fineste beliggenheter, rett ved havkanten og Gamlebyviken.

Etter en velsmakende lunsj spaserer vi langs den nyrenoverte havnepromenaden, hvor barna bader og leker. Det er lett å se at byplanleggingen i Västervik har gått i riktig retning, for her er det lagt til rette for både bad og lek – midt i by`n!

Foto Hanne Marit Tobiassen - Västervik Kalmar 8Foto Hanne Marit Tobiassen - Västervik Kalmar 7

Skjærgårdsslott

Etter titten i Västervik kjører vi ut til dagens overnattingssted, ingen ringere enn et slott! Gränsö Slott har en upåklagelig bra beliggenhet rett ved havet. Slottshotellet er delt opp i flere ulike deler, med spa, restaurant, leiligheter og rom. Jeg får assosiasjoner til den franske riviera, for det er noe veldig fransk og sofistikert over dette stedet.

Foto Hanne Marit Tobiassen - Västervik Kalmar Gränsö slottIMG_3849_resultat (2)

Rommene er deilig og lyse, med en verandadør rett ut til bassengområdet og den flytende badstua. Og selv om jeg har mer følelsen av å være på et luksushotell enn et slott, så må det kanskje være det slottet jeg har besøkt med best plassering.

I kaféen like ved finner vi herlig fika og fra brygga på vannet går båten ut til øyene i skjærgården. Hva mer kan du be om?

Hasselö og Slädö 

M/S Freden tar oss en time ut i Tjusts skjærgård. Vi passerer sjarmerende sommerhus, fritidsbåter og dusinvis med små holmer og skjær. Tilslutt ender vi opp på skjærgårdens største øy, Hasselö, som fra vannet minner om litt om Tromøya i Arendal.

På land står Thomas Liew å venter på oss med firehjulingen sin. En eldre mann med snille øyne og et lurt smil.

Thomas ønsker oss velkommen og forteller at han skal guide oss rundt på Hasselö og naboøya Slädö. Han opplyser oss om at 30 prosent at det han forteller kommer til å være fakta, de resterende 70 er alternativ fakta, hva som hva må vi finne ut selv. Vi humrer alle tre og hiver oss opp på tilhengeren som tar oss avgårde på de støvete grusveiene.

Thomas forteller om øyas historie og livet til innbyggerne som bor og bodde her. Før hadde Hasselö sin egen skole, med en lærer som underviste. Men Thomas trodde det måtte være ensom jobb, det var jo ingen å fika med i pausen. Skolen ble nedlagt i 1972 og nå skysses skolebarna daglig med båt inn til Västervik. Men kjerringdagis har de, selv om han er veldig usikker på hva de faktisk gjør der. I gubbenes skytterklubb derimot kan han avsløre at det ikke avfyres ett eneste skudd, der drikkes og etes det.

Livet på Hasselö virker ganske så bedagelig og deilig, men Thomas mener hardnakket at det finnes et enda vakrere og mer harmonisk sted like ved. Og når vi tror det ikke kan bli mer sjarmerende så passerer vi en liten bro over til naboøya Slädö.

Thomas parkerer firhjulingen like ved et tun med karakteristiske røde hus, og vi går umiddelbart amok med kamera og mobiler. Dette er svensk skjærgårdsidyll på sitt beste!

Jeg fantaserer om 2 ukers ferie på denne deilige plassen og lytter nysgjerrig til Thomas sine røverhistorier. Han forteller at farfaren hans var fisker, som så mange andre på øya. Han selv har jobbet i Røde Kors med katastrofer av ulike slag. Deretter ble han selv fisker, en ny type katastrofe meddeler han. I 1790 delte Slädö opp havet rundt øyene, de ble delt mellom de 8 gårdene som den gang eksisterte, og slik har det forblitt. Men med en litt uvanlig vri, for områdene byttes mellom de 8 eierne hvert år, slik at fordelingen av ressursene blir rettferdig. Hovedsakelig er det flyndre, abbor og ål som fikes her ute.

Etter et par timer med vind i håret, sol i fjeset og historiefortelling i verdensklasse takker vi Thomas for selskapet og turen. Nede ved stranda står syklene og venter på oss, vi må rekke kveldens middag!

Etter 2 km ankommer vi Restaurant Sjökanten, enda et sjarmerende lite tun med røde stuer. Ulrika og Micke Ågrehn hilser oss velkommen og viser oss opp i båthuset, hvor det er dekket på til oss.

Vi blir servert en treretters meny laget av råvarer fra nærområdet. Oksekjøttet kommer fra kuene i hagen og fisken er fra havet utenfor vinduet – kortreist og velsmakende. Den røkte ålen vi får til forrett er den beste røkte fisken jeg har smakt, ingen tvil om lokalprodusert mat smaker godt!

Etter å ha gasset oss fra øyas matfat kommer taxibåten å henter oss og loser oss trygt hjem til slottet vårt. Jeg drømmer om at hver dag skal være som denne.

Til vår store glede har slottet et 600 kvm stort spa som vi kan boltre oss i før vi kryper til køys. Vi tester ut den flytende badstuen på vannet, utendørs jacuzzien og de innendørs bassengene. Med solnedgang og lyden av bølgene fra havet ble sommerfølelsen komplett. Skandinavisk sommer er og forblir det beste som finnes!

Turen til Västervik er sponset av Visit Sweden og Visit Västervik, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er basert på mine egne opplevelser. 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.