Praktisk guide til Færøyene

[Sponset reise]

Vilt, vakkert og grønt! Det lille øysamfunnet ute i Atlanterhavet kan sjarmere fletta av hvem som helst, inkludert undertegnede. Færøyene er som spyttet ut av en National Geographic episode, men det er en rekke ting du burde vite før du drar dit. Jeg har satt sammen en liste med praktisk informasjon om øyene, folka og samfunnet.

Nøkkelinformasjon

Antall øyer: 18

Lokasjon: 62 grader nord i Atlanterhavet, mellom Norge og Island.

Innbyggere: 50 196 færinger

Styreform: Selvstyre, men under Danmark. Konstitusjonelt monarki.

Språk: Færøysk og dansk

Hovedstad: Torshavn

Navnet Færøyene betyr fårøyene, og det av god grunn. 70 000 beitende sauer finnes det totalt, altså 20 000 mer enn det er innbyggere.

Reisen dit

Det er to måter å komme seg til Færøyene på, enten via fly eller båt. Jeg valgte førstnevnte og fløy med øyenes eget flyselskap, Atlantic Airways, fra København. De og SAS flyr også direkteruter fra Bergen til Færøyene, og det tar en time. Du kan også ta båten fra Danmark, som stopper på Færøyene før endelig destinasjon på Island. Symirl Line tar omtrent halvannen dag fra Hirtshals.

Samfunn

År 500 e.Kr kom irske munker til Færøyene for å dyrke planter og tilbe Gud. Ca. hundre år etter inntok norske vikinger øyene, og munkene ble fordrevet. På slutten av 900-tallet sender Olav Tryggvason den halvt færøyske nordmannen Sigumund Brestison tilbake til Færøyene for å regjere og kristne øyene.

I 1035 blir Færøyene en norsk provins og forblir under Norge og senere Danmark til den dag i dag. Men folka på Færøyene føler seg ikke danske, de er færøyske! Og det er de stolt av, rent bortsett fra militære, politi, det juridiske systemet og utenrikspolitisk, så er de selvstyrte. De nevnte systemene over administreres fra Danmark. Færinger flest virker ikke å ha noe spesielt imot at de formelt sett er under Danmark. Det eneste som irriterer de er at de ikke kan delta under eget flagg i OL. For det føles nok litt surt om Danmark skal stikke av med æren for medaljen i roing (nasjonalsporten), hvis en færing vinner.

Færinger er som nordmenn – stillferdig, naturelskende, lugne og glad i snakke om været. Som i Norge står respekten for privatlivet høyt, og en færing vil nødig trenge seg på. Men har du først fått en færøysk venn, så mistenker jeg at du har en for livet. 50 000 mennesker bor det på øyene, spredt rundt i små bygder og byer. Fiske står for 60 prosent av næringen og sysselsetter en rekke mennesker.

Natur

Vi kan ikke snakke om Færøyene uten å snakke om naturen. Og for en natur! Jeg kan ikke akkurat sette fingeren på hva øyene minner meg om, men det er slags merkelig krysning mellom Finnmark, Svalbard og Skottland. Bare enda grønnere, og uten ett eneste tre. Det er så pent her at det ikke en gang ser ekte ut. Som en animert drømmeverden.

b737b990-840f-4ad9-9bb4-01eaf21de9cfimg_5494img_5209img_5667img_5683

Bratte klipper, grønnkledde åser og vann på alle kanter, Færøyenes landskap imponerer! Men selv om naturen ser veldig dramatisk ut, er den relativt overkommelig. Jeg er ikke så glad i alt for lange og harde fotturer, men de turene vi gikk på Færøyene var både enkle og passer for de fleste, ikke bare robuste norske fjellvandrere.

En av de utvalgte turene var fotturen til Trælanipa på øya Vagar. En 3 timers fottur i lett terreng. På grunn av belastningen turistene har på naturen har Færøyene begynt å ta inngangsbillett på enkelte ruter, som Trælanipa f.eks. Det koster 200 kr. å gå langs stien, men disse pengene går til restaurering av stien. Siden sanden til stien må fraktes med helikopter, er det hele en dyr affære, og i fjor måtte de også legge om ruta fra fuglenes hekkeområde. Derfor blir inngangsbilletten litt høy, men som det er verdt de 200 kronene! På resten av øyene er det gratis å ferdes, bare pass på bratte stup og løse steiner.

img_4943

Det finnes ingen trær som vokser naturlig på Færøyene, de eneste stedene du finner trær er i hagene til folk, hvor de har plantet de selv.

Turisme

Færøyene er veldig opptatt av å ikke bli som storebror Island. De er ikke interessert i overturisme, og prøver å opprettholde en bærekraftig turisme, som tar hensyn til både folk og natur. Det har derimot ikke vært like lett. På det lille tettstedet Saksund var det hengt opp plakater om å respektere privatlivets fred og formaning om å holde seg på stiene. Disse kom etter at den lokale bonden så seg lei av kinesere som jaget sauene og tok bilder inn stuevinduet. Bortsett fra det er færinger fornøyd med turistene og de fleste som kommer hit har stort sett respekt for naturen.

Det gjøres også andre tiltak for å ivareta naturen. Folka på Færøyene er like glad i dugnad som det vi nordmenn er. I alle bygder og byer arrangeres det strandplukkingsdager, hvor innbyggerne må stille opp å rydde søppel. Det har resultert i at det er lite forsøpling å se på øyene.

I slutten av april holdt også Færøyene stengt for turister pga. en kollektiv dugnad. Som utlending kan du søke om å delta på dugnaden, hvor arbeidskraft byttes mot kost og losji. I fjor var det så populært at de 100 plassene ble fylt opp på et blunk og nettsidene kollapset.

Transport

Leiebil

På Færøyene er det bil som gjelder. Du trenger en leiebil for å komme deg rundt til alle de små avsidesliggende stedene. Bil kan du leie på flyplassen gjennom blant annet firmaet 62N. Mange av veiene på øyene har kun en fil, inkludert tunnelene, og du må derfor stoppe på lommer i veikanten når det kommer møtende trafikk. Se også opp for sauer!

Båter

Siden Færøyene er delt opp i 18 ulike øyer sier det seg selv at det finnes en del båttrafikk. Noen går ofte og andre går sjeldent. På enkelte ferger bør du være ute i god tid, særlig hvis du har med deg bil. Båten over til Kalsoy fra Klaksvik kan være vanskelig å komme med og det anbefales å møte opp en time før avgang. Å se bilene loses inn på den bittelille ferga, var som en diger kabal som så ut til å ikke kunne gå opp. Ofte står biler igjen og må vente på neste ferge. Mellom mange av øyene finnes det også broer, og det eksisterer undersjøiske tunneler tre steder, som naturlig nok koster litt å kjøre i gjennom.

Helikopter

Helikopter er fantastisk nok subsidiert på øysamfunnet og du kan få deg en helikoptertur for 150 kr! Disse blir dessverre fort fulle, så her bør du være ute i god tid, men det er altså mulig. Det er kun lov å ta helikopter en vei, fordi de lokale også bruker dette tilbudet . Den vakre fugleøya Mykines er blant annet et av stedene det er mulig å fly til.

Klær

På Færøyene er det ull det går i. Deilig tykk saueull fra de 70 000 sauene de har her. Kjøp deg en griselekker ullgenser med tradisjonelt motiv på en av strikkebutikkene i Torshavn. Jeg kan anbefale den som ligger vegg i vegg med platesjappa, der har de et rikt utvalg av fine ullgensere i alle mønstre og fasonger. Den heter Føroyar Heimavirkisfelag og er utsalget til husfliden i byen. Her er det altså en herlig blanding av gensere, votter, pannebånd og sokker strikket av lokale damer.

Jeg skulle gjerne tatt med meg 5 gensere med hjem, men det får holde med en, de koster tross alt en tusenlapp, men det er det helt klart verdt! Etter å ha bodd i ullgenseren resten av ferien, konkluderer jeg med at det er den varmeste genseren jeg har hatt. I følge de gamle damene i butikken må du ikke finne på å kjøpe islandsk ull, det er visst bare tull, her er det færøysk ull som gjelder. Den færøyske ulla lærer vi at inneholder mye lanolin, noe som gjør den ekstra vannavstøtende, som er praktisk på et sted hvor regn forekommer ofte og gjennomsnittstemperaturen ligger på 10 grader om sommeren. Det er ikke kun turistene som går i mønstret ullgensere, de lokale frekventerer også hyppig i hjemmestrikk. Det ser helt tullete idyllisk ut.

Et annet plagg du heller ikke vil være foruten på Færøyene er allværsjakka. Det kan fort være fire årstider i løpet av en dag og øyene er ikke fremmed for vind. Pakk som du skal på fjelltur, med solide tursko, superundertøy, lue og vindjakke. Selv på sommeren.

Dyreliv

Du drar ikke til Færøyene hvis du vil på safari, med mindre det dreier seg om fuglesafari eller hvalsafari. Fordi øyene er frie for rovdyr finnes det imponerende mange fuglearter, hele 300 ulike.  På de øyene som ikke har rotter er det et ekstra rikt fugleliv, som øya Kalsoy for eksempel. De søte lundefuglene var noe vi så en del av nord på øya Eystuoy ved tettstedet Gjogv. Og i følge de lokale smaker både havhest og ærfugl fortreffelig.

Færøyene har lang tradisjon med fangst av grindhval, men de siste årene er fangsten blitt et omstridt tema. Tidligere spiste man mye grindhval på øyene, men på grunn av forurensning og tungmetaller har omsetningen gått ned. Et betent tema som mange mener mye om, og som stadig er oppe til debatt.

Overnatting

Det finnes en rekke hoteller på Færøyene, de fleste lokalisert i byen Torshavn. Men øyene har litt å gå på når det kommer til hotell. Vi lette desperat etter et spa-hotell og spa oss i, men det var umulig å oppdrive. Kan noen vær så snill å starte et spa-hotell på Færøyene?

Det beste hotellet de har går for å være Føroyar, et firestjerners hotell som ligger like utenfor Torshavn, med panoramautsikt over byen og havet.

Det som derimot fungerer godt på øyene er Airbnb. Det finnes en en masse folk som leier ut både hus, rom og leiligheter rundt omkring på øyene. Selv bodde vi hjemme hos Turid i den koselige lille bygda Kvivik. En flott måte å komme i kontakt med de lokale på og dessuten billigere enn hotell. Turid og mannen bøy på færøysk gjestfrihet og gode samtaler. Anbefales hardt.

Spise

Færinger er over gjennomsnittet glad i fermentert mat. Gjerne i form av sau eller fisk. Samfunnet har en litt spesiell historie med restaurantdrift, som ikke ble etablert før i 1992. I gamledager var det ikke lov med alkoholservering ute, noe som førte til at folk heller dro hjem til hverandre for å spise der de også kunne drikke. Men tross dette har det de siste årene etablert seg en rekke gode restauranter på Færøyene, med Michelin-restauranten KOKS som den aller beste. De fleste er lokalisert i Torshavn, hvor vi rakk å teste ut et par stykker.

Suppugarðurin serverer deilige dumplings og ramen, mens Etika står for byens beste sushi. Vil du derimot spise på den autentiske måten, hjemme hos noen, tester du ut konseptet Heimablidni. Hvor du blir servert velsmakende færøysk mat hjemme hos noen lokale. Vi testet ut konseptet hos Oli og Anna i Kirkjubøur og opplevde en fem-retters helaften sammen med 15 andre turister fra USA, Norge og Nederland. Her får du lokale spesialiteter og gode fortellinger med på kjøpet, en flott måte å oppleve Færøyske mattradisjoner og lokale råvarer.

Tid

Som på øyer flest, så går ting i et bedagelig tempo. Ingen har dårlig tid på Færøyene og det er mañana, mañana-stemning over hele linja. Været bestemmer her. Færøyene blir ofte kalt “land of maybe”, for kanskje en avtale holdes, eller kanskje drar man et sted i morgen, men det kommer an på været.

Språk

Færøyene var tidligere under Norsk styre og det har satt sine preg. Språket likner norrønt og innbyggernes lynne minner om det norske. Du kan snakke norsk til færinger og de svarer deg på norsk med en slags amerikansk-vestlandsk aksent. Vi nordmenn kan derimot ikke forstå færøysk, eller vi kan vel forstå noen ord, men helheten er uforståelig. Det høres derimot ut som noe man burde forstå, men så gjør du  ikke det likevel. Veldig merkelig. Vinmonopolet for eksempel, heter rusdrikkasøla. For et artig språk. I tillegg til mange morsomme ord, så bøyer de også egennavn – ikke forvirrende i det hele tatt.

Mobil

Siden Færøyene ikke er medlem av EU koster det ganske mye å bruke mobilen på øyene. Det kan være lurt å kjøpe et lokalt SIM-kort, med datatrafikk. Det koster omtrent 200 kr og kan kjøpes i mobilforretninger i Torshavn.

Musikk

Det finnes en rik musikktradisjon på Færøyene og færinger flest er veldig begeistret for spontan allsang. Siden det ikke fantes musikkinstrumenter på øyene før på 1800-tallet, har stemmen hvert et viktig instrument, og det er det fremdeles. Da vi besøkte musikkfestivalen G! fant vi et eget lite hus hvor folk sang viser sammen. Veldig sjarmerende. Mange av de varer i opp til 10 minutter og her stemmer alle i.

Det kommer også en rekke gode musikere fra Færøyene, sånn som Eivør og  Teitur. Har du ikke hørt på de enda, foreslår jeg at du søker de opp på Spotify.

Vi besøkte som sagt musikkfestivalen G!, som holder til i den lille bygda Sydrugøta, nord på Færøyene. Hvert år i begynnelsen av juli kommer Skandinaviske og internasjonale artister hit for å opptre. I år var det Fat Boy Slim som avsluttet ballet, med tusenvis av dansende festivalgjengere på stranda. Festivalen er også fin hvis du er ute etter å oppdage ny musikk. Her var det alt fra tradisjonell visesang til eksperimentell samtidsjazz. Hvis du som meg er fan av små og unike musikkfestivaler, så bør du ta turen!

Lær mer

For å lære mer om Færøyene, eller for å ha bil-underholdning underveis, sjekk ut The Faroe Islands Podcast av amerikaneren Matthew Workman. Han tar for seg alt du trenger å vite om Færøyene og litt til. Det ligger over 300 episoder ute, så her er det bare å fordype seg!

Turen til Færøyene var sponset av Visit Faroe Islands, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er basert på mine egne opplevelser og erfaringer. 

5 thoughts

  1. Færøyene har vært på en av topplassene på ønskelisten min nå i mange år, og fy flate, jeg får ikke noe mindre lyst til å reise dit av alle de vakre bildene dine. =) Det ser helt nydelig ut, og det virker bare så innmari koselig – elsker også språket. 😀 Herlig innlegg!

  2. Færøyene er så utrolig fint! Var der for halvannet år siden og får skikkelig lyst til å dra tilbake når jeg ser dette. Rakk dessverre ikke å besøke blant annet Mykines forrige gang og mange steder jeg gjerne besøker om igjen. Når det gjelder overnatting er jeg veldig enig i at AirBnB er måten å bo på. Var overrasket over hvor bra utvalget var der, sammenliknet med hoteller.

    1. Skjønner godt at du vil reise tilbake, jeg føler det samme! Vi rakk heller ikke Mykines denne gangen, får bli på neste tur😊 Airbnb funker som ei kule, så mange koselige steder👍

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.