Into the Woods – bærekraftig musikkfestival i de svenske skoger

[Sponset]

Blant trær, sjø og mose har det i Hallands skoger flyttet inn en ny festival! Into the Woods heter den og er en skogsfestival med fokus på bærekraft, kreativitet og nærhet til naturen. Bli med til festivalen hvor hvilepuls, god musikk, lokaldyrket mat og samhold står i sentrum!

Lenge har Trænafestivalen i Nordland vært min favorittfestival, men nå har den fått en utfordrer! Into the Woods er den svenske skogsfestivalen som blåste meg av banen. Aldri før har jeg sett så lite søppel, mindre plastforbruk, renere toaletter og så lite fyll på en festival. Dette er festivalen for alle som er interessert i et bærekraftig levesett, økologisk mat, lage ting med hendene, være ute i naturen og ikke minst oppleve god musikk.

Det er vanskelig å forklare atmosfæren på Into the Woods, den må nesten oppleves. Det er et sånt sted hvor du umiddelbart føler deg hjemme. Jeg vet ikke om det er pga. folka, musikken eller omgivelsene, men trolig er det en kombinasjon av alle.

Nordic Surfers + The Forest Tribe

Opprinnelsen til festivalen springer ut fra to steder. I mange år ble det arrangert en skogsfestival kalt Sjönevad i Sverige, som for noen år siden la ned, men arrangørene bak den spant videre på tanken om å lage en ny festival.

Det artige med Sjönevad er at jeg på reise i Asia for mange år siden møtte en svensk backpacker som invitere meg på denne hippiefestivalen. Jeg var nære på å reise flere ganger, men tilfeldighetene gjorde at det aldri ble noe av, selv om jeg årlig mottok invitasjon på Facebook. Nå fikk jeg derimot endelig sjansen til å oppleve Sjönevad, i en litt ny drakt vel og merke. Sjönevad-folka har teamet opp med Nordic Surfer, som står bak festivalen Hallifornia i Varberg. Sammen har de skapt magi i skogen!

Fellesskap og kollektivitet

En av grunntankene bak festivalen er at alle skal bidra og at man skal gjøre ting i fellesskap. Into the Woods er et sted hvor du deltar og samarbeider med andre. En fin måte å stifte nye bekjentskap og ikke minst utrolig gøy. Hvis du kjøper et ukepass er du med på å bygge opp festivalen fra bunnen av, alt fra scener og kjøkken – til stamp og sitteområder. Vi ankom torsdagen og da stod fremdeles ting uferdig, men det var det ingen som stresset over, for her tar ting form underveis. Folk bidrar med det de kan, enten det er matlaging eller snekring. Hvis du ikke har en hel uke å avsette til bygging av festival, er det også mulig å kjøpe helgepass som inkluderer inngangsbillett, tilgang på aktiviteter, camping, musikk og tre måltider om dagen.

Kollektivet med musikere som er drivkreftene bak festivalen eier området hvor festivalen holdes og materialene som brukes kommer fra skogen rundt. Alt er ryddet og preparert av folka som bor der og festivaldeltakerne. Self made festival der altså!

Det er alle mulig folk som deltar på festivalen, gamle og unge, svenske og franske. Barna løper barbeint rundt og leker, et paradis for unger med drøssevis av aktiviteter å delta på, og naturen å leke i. En fyr vi møtte hadde reist helt fra Nederland, og Jianim Hangelmollen fortalte oss at han ville unngå trafikken på autobanen og tok til høyre, dermed endte han opp i Sverige og kom tilfeldigvis over festivalen i skogen.

Det er mange som har krysset grenser for å delta på festivalen. En italiensk kvinne som har reist hit med familien forteller meg at de er her fordi mannen hennes bygger en pizzaovn på kjøkkenområdet. En italiensk pizzaovn som også festivaldeltakerne kan være med på å bygge. Hvor kult er ikke det?

Økologisk fokus og kortreiste råvarer

– Målet er å lage en bærekraftig festival. En av de mest fundamentale utfordringene i dagens samfunn er hvordan vi som menneskehet kan forenes om bærekraftige levesett og utvikling, som tar hensyn til økosystemer og naturen på best mulig måte. Into the woods skal være et positivt tilskudd til forandring, hvor vi sammen oppdager nye måter for å leve bærekraftig, forteller Jessica Johansson fra Forest Tribe AB, en av arrangørene bak festivalen.

Det er lett å se at Into the Woods har en bærekraftig profil, for her er det sorteringsbokser til avfall, plastfri mat- og drikke servering, gjenbruksmaterialer som festivalinteriør og økologisk mat. Alle har med seg sitt eget bestikk, glass og tallerken, og matavfall, flasker og søppel sorteres flittig av deltakerne. Her har mange festivaler mye å lære.

Noe som imponerte oss ekstra mye var all ros og varme ord som vanket til septikkansvarlige. To middelaldrende, skjeggete menn som hadde ansvaret for festivaltoalettene og som høstet heder og ære for den jobben. Deres filosofi var “det viktigste du gjør for naturen er å ta hånd om din egen shit”. True that!

Det arrangeres daglige foredrag om økologi, minimal waste og bærekraft. Vi havnet i prat med Anders Hestra, som er minimalist og gårdseier. Han hadde i løpet av festivalen holdt foredrag om minimal waste og fortalte oss litt om konseptet.

Into the woods er ikke et vanskelig sted å komme i prat med folk. Du kan fint reise hit alene og i løpet av noen timer få deg nye venner. En del folk gjør nettopp dette. Fellesmåltidene på langbordene sørger naturlig for konversering, og aktivitetene på dagtid bidrar til at man skaper ting sammen. Dessuten er det ikke så mange som besøker festivalen (la det forbli sånn), dermed kjenner du lett igjen folk og etter fem dager er man blitt som en litt stor familie.

Økomat

Mat er inkludert i prisen og blir servert til faste tider, tre ganger om dagen. Maten blir laget av et team bestående av blant annet kokker fra den velrenommerte restauranten Stedsans. Kokkene tar i bruk kortreiste og økologiske råvarer fra Halland, og tryller fram velsmakende retter til deltakerne. Festivalen ønsker å minimalisere kasting av mat og søppel, derfor må du ta med din egen tallerken og bestikk, som du kan vaske på stedet. Det er stort sett vegetarmat som blir servert, med unntak av en fiskerett, men aldri har jeg savnet kjøtt så lite som her.

Under en av måltidene overhørte vi fra andre enden av bordet “grønnsakene smaker ikke sånn her hjemme”. Det var herr og fru Sandestrøm som driver gården Slettåkra som satt rett overfor oss og diskuterte grønnsaker. De var leverandører av grønnsakene til festivalen og var imponert over hva kokkene hadde fått til. Gården ligger noen mil fra festivalen og de driver den for 5. sesongen på rad.

Både på Into the woods og på Slettåkra er det permakultur som gjelder. Permakultur er et system som tar sikte på bærekraftig jordbruk og livsstil, tanken er å gjenskape naturlige økologiske systemer. Det er veldig inspirerende å møte mennesker som Magdalena og Jesper Sandstrøm, som sluttet i jobbene som ingeniører for å kjøpe en gård og drive jordbruk og dyrehold. Både jeg og samboer`n fikk umiddelbart lyst til å flytte ut i skogen og dyrke våre egne grønnsaker.

Aktiviter og musikk

Hver eneste dag finnes det drøssevis med aktivitet som inngår i festivalbilletten. Alt fra trommesirkel, acro yoga, eggtempera, eco-print og urtesanking til treskjæring og keramikkverksted. Disse kan du med festivalbilletten delta fritt på i løpet av uka og det er bare å dukke opp på det du måtte ønske.

Foto Hanne Marit Tobiassen - Sekk og Sandaler (23)

Nettsidene til Into the Woods ga meg i forkant inntrykk av å fokusere mer på aktiviteter enn musikk, og jeg tenkte i mitt stille sinn før avreise at musikken kom litt i andre rekke. Men der tok jeg grundig feil! Jeg vil vel heller si at musikken kom i første rekke. Bandene som var booket til festivalen holdt et meget høyt nivå – og jeg har vært på et par festivaler i mitt liv. Det kan nok komme av at arrangørene bak festivalen selv er musikere. Jeg hadde noen uforglemmelige musikalske opplevelser der ute i skogen.

Høydepunktetene var mange, men noe av det jeg husker best er da Bicycle Beat fikk hele skogen til å hoppe av aufori, da tårene rant som en bekk når Vilma Flood spilte Fan of you , da jeg danset på bordet mens Cat&Dinosuars rocka sokka av oss alle og da Kristina Issa leverte festmusikk i verdensklasse. Sjekk de ut alle sammen på Spotify, hvis ikke går du glipp av noe.

Festivalcamp og glamping

Into the Woods forsøker å skape en følelse av at du kommer hjem til et sted hvor du kan komme i kontakt med naturen, deg selv og menneskene som du møter der. Du kan ta med deg ditt eget telt og sette det opp på festivalcampen, som er spredt rundt på flere områder omkring festivalen. Hvis du derimot er av typen som liker det mer komfortabelt, har de også flere glampingtelt som kan leies.

Foto Hanne Marit Tobiassen - Sekk og Sandaler (114)

Nordic Stretch Tent sørger for en behagelig og tørr festivalopplevelse med luksuriøse glampingtelt. Vi bodde selv i ett av de og det var en fantastisk følelse å kunne legge seg i en myk seng med dyne etter en lang festivaldag. Det anbefales varmt hvis du føler at teltlivet blir for primitivt. Teltene er utstyrt med en behagelig dobbeltseng, en kiste til oppbevaring, stoler og lykt. Et ekstra pluss for ørepropper og myggspray som også lå klart inne i teltet.

Omgivelsene

En av grunnene til at festivalen seiler opp som en favoritt er delvis på grunn av de vakre omgivelsene. Into the Woods er lokalisert inn i skogen utenfor Unnaryd, ved Kroksjön. Det er The Forest Tribe- folka som eier landet og dermed disponerer den som de vil. De må derimot plukke ting ned igjen når høsten kommer. Festivalen blir derfor rigget opp og ned, inkludert badstua og stampen ved vannet. 1 km inn i skogen, rundt innsjøen, ligger festivalområdet. Det starter med festivalcampen, deretter kommer du til den store scenen og baren, før du passere spaområdet (brygge med badstue og stamp) og tilslutt ender du opp ved hovedplassen med matserveringen, sitteplasser, en mindre scene og aktivitetsområde. 

Plassen er en perfekt kombinasjon av både sjø og skog og du kan når som helst låne båter og kanoer som ligger fortøyd ved brygga. At de ulike stasjonene er spredt rundt gjør at det aldri føles trangt om plassen. Folk kan spre seg rundt og bruker de forskjellige stedene til ulik tid.

Arrangørene bak festivalen tror på at ved å  spise mat som er bra for naturen eller lage noe med hendene, gjør vi det lettere for oss å komme i kontakt med naturen og handle innenfor våre kjerneverdier. Jeg tror de har rett. Da jeg dro fra festivalen følte jeg meg mer avslappet og glad enn på lenge, det gjorde både godt for kropp og sanser å delta på Into the Woods. Det er en festival som passer bra for deg som er interessert i god musikk, være ute i naturen og bruke kreativiteten din.

Takk til Into the Woods for tidenes festivalopplevelse, vi sees igjen neste år!

Praktisk info om Into the Woods:

 • Festivalen finner sted rundt sjøen Kroksjön i Halland regionen, ca 1 time sør for Gøteborg. Inngang til festivalen vil skje fra gården Hylteberg Åbygget i Unnaryd.
 • For å komme seg til festivalen med kollektivtransport kan du ta bussen til Ödegärdet i Unnaryd. Nærmeste togstasjon er Landeryd. Transport videre fra tog og buss kan arrangeres. Det enkleste er derimot å ta bilen (eller leiebilen) å kjøre, det ligger ca 5 timer fra Oslo.
 • Det leies ut telt (både glamping og tretelt), men hvis du vil bo innendørs er det mulig å finne overnattingsmuligheter i tettstedet Unnaryd like ved.
 • Ta med ryggsekk, tallerken, bestikk, glass, vannflaske og klær for alt slags vær.
 • Festivalen arrangerer også konseptet “ManiFestival”, som går ut på at de som har en idé som bidrar til en mer bærekraftig verden, i form av et kunstprosjekt eller noe annet praktisk, kan søke om dette via hjemmesidene.
 • En festivalbillett ligger på 2200 kr, 2800 for hele uka og 400 kr for dagspass. Alt inkludert mat. Glampingtelt ligger på fra 3000-5000 kr, avhengig av hvor stort det er.
 • Festivalen arrangeres i 2020 fra 3. – 9. august.
 • Les mer om festivalen her.
Into the Woods er sponset av Visit Sweden og Visit Halland, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er helt og holdent mine egne meninger og erfaringer. 

3 thoughts

 1. Tusen takk for dette innlegget! Slike innlegg gjør at jeg stadig henger fast ved Facebook <3
  Jeg vil på "Into the woods" neste år !

 2. Dette ser ut som noe som ville vært helt midt i blinken for meg! 😀 Ååå! Både får man være ute, i skogen, får spise masse god (vegetar)mat, og det er musikk og festival, men i litt ordnede former. Jeg har selv vært på himla mange konserter og festivaler (9 år på Roskilde, for eksempel), men kjenner meg litt gammel i skrotten til å bo i telt og kjøre full on Orange feeling nå. Noe som dette ser jo derimot ut til å kunne virkelig være noe. 🙂 Takk for et herlig innlegg, med masse flotte bilder (og det var også gøy å følge med på Instagram mens du var der nede). Så innmari kult! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.