Øyopplevelser på Fyn og i den sydfynske skjærgården

[Sponset reise]

Fyn, Danmarks tredje største øy, er en godtepose av dansk hygge. I sjarmerende Odense finner du behagelig og spennende storbyliv, og i den sydfynske skjærgården ligger øyene som perler på en snor. Hiv deg på en båt og utforsk Fyns godbiter. 

De siste årene har jeg fra flere hold fått høre at jeg burde reise på øyhopping i det sydfynske øyhavet. I september så gjorde jeg nettopp dette! Fyn er fylt til randen av deilige danske opplevelser, her er mine beste tips til fine steder å besøke på Fyn:

Odense

Start turen med et besøk til Fyns største by, Odense. Byen har en lang historie og er blant annet fødestedet til den folkekjære forfatteren H.C. Andersen.

Odense er en akkurat passe stor by, liten nok til at du kan gå overalt, men samtidig stor nok til at den er spennende. Vi hadde en dag til rådighet i byen og leide oss noen sykler for å rekke og se mest mulig.

IMG_8395_resultat (2)

Begynn dagen med en tur til den historiske bydelen. De fargerike gamle husene er et fint første møte med Odense. Trask rundt i de gamle gatene og stopp innom for en kaffe på Nelle`s.

Trå pedalene videre langs kanalen og opp til Storm Pakhus for lunsj. Denne kule street food-hallen er lokalisert i et gammelt pakhus, et sted hvor de i gamledager oppbevarte gods. Lokalene egner seg veldig godt til mathall og her finnes det 24 ulike  spisesteder som serverer smakfulle retter fra hele verden. Estetisk sett er det en av de fineste mathallene jeg har vært i.  Her finnes noe for en hver gane, enten du har lyst på tacos, burger, vafler eller indisk. Storms Pakhus er et must hvis du er i Odense.

Når kvelden siger på og du har utforsket Odense ferdig med sykkel og sjekket inn på First Hotel Grand, foreslår jeg at du spiser middag på enten Pasfall eller den asiatiske restauranten Goma. Begge stedene er særdeles gode på sjømat, i litt forskjellige varianter. På Goma får du sushi med raffinerte smaker og på Pasfall består menyen av retter med dansk forankring og lokale råvarer.

Eventyrslottet Egeskov

Du kan ikke være på Fyn uten å besøke slottet Egeskov. Det er andre gang jeg besøker det eventyrlige 1500-talls slottet og det er alltid en fornøyelse å komme tilbake.

Deler av slottet er i dag et museum, mens resten av bygningen er hjem for greve  Ahlefeldt.  Greven går for å være en eksentrisk type som interesserer seg for kunst, kultur og ikke minst gamle veteranbiler. Slottet har sin egen veteranbilsamling, med 115 biler fra slutten av 1800-tallet og frem til 1980-tallet. Men det er ikke bare vetaranbilene og slottet som er fascinerende på Egeskov, rundt slottet ligger det et prisvinnende og vakkert parkanlegg som er verdt å ta en titt på. Årlig arrangeres det en mat-, musikk- og kulturfestival her, ved navn Heartland, den står øverst på festivallisten min for tiden! Neste år skal jeg virkelig prøve å komme meg på den.

IMG_8524 (2)

Ærø

Når du har gjort deg ferdig med både Odense og Egeskov på “fastlandet”, så hopp på båten fra Svenborg til øya Ærø.

IMG_8581_resultat (2)

Ærø er en av Danmarks minste øykommuner, men størrelsen tar de igjen på sjarmen. Totalt bor det 6700 mennesker på den lille øya, som i følge innbyggerne selv er et naturlig samlingssted for kreative folk. Det er ikke vanskelig å se at øya huser kreative sjeler, det reflekteres godt i de inspirerende kaféene og hyggelige overnattingsstedene. Vi var så heldig å bodde på et av de koseligste i den fargerike byen Ærøskøbing.

Hotell Arnfeldt er lokalisert i et gammelt hus midt i Ærøskøbing, Danmarks best bevarte 1700-talls by. Det gamle klassiske huset gir hotellet særpreg og både stemningen og interiøret er av den romantiske karakteren. Jeg ville ikke nølt et sekund med å tatt med typen hit på parferie. Totalt har Arnfeldt fem rom til leie, en knallbra restaurant og en koselig terrasse hvor du kan sitte å nyte en kaffekopp.

Ærø er øyidyll akkurat sånn det skal være. Historiske bindigsverkshus står på rekke og rad og lyser opp den lille byen i glade farger. Landskapet ellers på øya er flatt, som i resten av Danmark, men med fine myke sandstrender og klipper mot havet. Øyen egner seg godt til sykkel- og vandreturer, mens vi selv oppdager øya fra bilen.

Like utenfor Ærøskøbing ligger de søte små badehusene langs Vesterstrand. Badehusene er over 100 år gamle og grunnen de står på er leid for evig tid. Husene er malt i sterke farger og lyser opp den duse sandstranda like ved. Opprinnelig var de omkledningshus, og størrelsen og utformingen varierer noe fra hytte til hytte. I dag er de fredet og det er ikke lov å endre eksteriør på de små hyttene.

Tips til Ærø:

  • Bo på romantiske Arnfeldt Hotell. Det lille hotellet er både personlig og sjarmerende. Bo en natt i en av de fem værelsene som finnes her og spis en bedre middag i hotellets restaurant i første etasje.
  • Besøk Ærø Cigar, sigarprodusenten som dyrker tobakksblader og produserer vaskeekte danske sigarer. Rimelige er de også!
  • Ærø har også sin egen whisky, men siden whisky ikke er noe som faller i smak hos undertegnede så droppet vi smakingen. For de som liker denslags anbefales et besøk til Ærø Whisky, som holder til i Den Gamle Købmandsgård i Ærøskøbing. I høysesongen blir de også arrangert guidede turer i destilleriet.
  • Ta en kaffe i bakgården på Café Gamle Købmandsgård. Kaféen på torget i Ærøskøbing er fylt med lun atmosfæren all mulig krim krams.
  • Smak også på godbitene som finnes i røkeriet på havna i Ærøskøbing. Er det noe danskene er gode på så er det røkt fisk, og her har de alt fra varmrøkt pepperlaks til nyrøkt kveite og ferske fiskekaker.

Avernakø

Hvis du vil avslutte Fyn-oppholdet på en avslappende måte legger du inn et stopp på den lille øya Avernakø. Her bor det kun hundre mennesker og hensikten med å oppholde seg her er for å finne roen og være i ett med naturen.

Det er veldig fint å sykle langs hele øya som totalt måler 8 kilometer og som opprinnelig var to øyer. Nyt utsikten til havet, kuene og den landlige idyllen, før du setter nesa hjemover.

Turen til Fyn er sponset av Vist Denmark og Visit Fyn, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet, som er helt og holdent mine egne meninger og oppfatninger. 

2 thoughts

  1. Ikke noe er som Danmark og Fyn husker jeg som en veldig koselig øy. Jeg var der for mange år siden og da vi reiste med småbarn den gang, husker jeg best H. C. Andersens museum.
    Det må ha vært flott å sykle rundt på øya. Jeg kunne godt tenkt meg å sykle rundt, sånn som dere har gjort. Inspirerende tips og fin lesing 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.