Bo på slott!

Sponset overnatting

Høsten er en årstid som innbyr til peiskos, kakodrikking og innehygge, og hva passer ikke bedre da enn å skjemme seg bort med en overnatting på slott. For oss nordmenn er slott litt ekstra eksotisk, siden vi ikke har så mange av de selv. Jeg blir derfor alltid litt ekstra ekstatisk når jeg får bo på slott.

Jeg elsker å bo på slott, det er noe med historiske bygg i kombinasjon med fortidens herskapelighet som er tiltalende. På slott er det lett å drømme seg tilbake til fester i ballsalen, familieintriger og overdådige middager. Det er ett eller annet forlokkende og fascinerende med gamle bygninger, og enda mer stas er det når man kan overnatte i de.

Ofte ligger slott vakkert plassert i naturen, enten ved et vann, på en høyde eller med et velstelt parkanlegg rundt. Et opphold på et slott kan fint kombineres med både natur- og kulturopplevelser.

Innimellom er det innmari deilig å unne seg litt historisk luksus, især når bladene farges røde og luften er klar og kald. Jeg har samlet sammen noen av mine slott- og herregårdsfavoritter rundt om i Sverige, Danmark og Skottland.

Fonab slottshotell- Pitlochry, Skottland

Dette femstjerners slottshotellet finner du utenfor den lille byen Pitlochry, helt i bunnen av “The highlands” i Skottland. Som om det ikke var nok i seg selv å bo på et slott, er også dette et fem stjerners hotell. Her står whiskyen klar på rommet når du sjekker inn og i en sidebygning finnes et deilig spa som du kan slappe av i.

Fonab ligger nydelig til på en liten høyde ved Pitlochry dammen, med utsikt til både skogen og vannet. Hotellet arrangerer en rekke utflukter i naturen rundt og en kort spasertur unna ligger den sjarmerende lille byen Pitlochry. Dette er skottland i et nøtteskall, perfekt for høsthygge i litt ruskete vær.

Slottet har også en fantastisk restaurant i første etasje, som server skotske retter med en moderne vri. Drikkeutvalget står det heller ikke på, hotellet huser en egen whiskybar med rikt utvalg av de edle dråper. Her får du virkelig den rojale følelsen.

Info: 

Overnatting i dobbeltrom fra 2200 kr. 

Les mer om Fonab Castle. 

 

Bjertorp slott – Kvänum, Sverige

Jul på Bjertorp Slott Foto Hanne Marit Tobiassen (19)

Bjertorp slott er et slottshotell med tidsriktig komfort og stilfullt interiør. Jugendslottet er elegant innredet med Art Nouveau-detaljer i saler, ganger og rom. Stedet er gjennomført ut i fingerspissene og jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted for en høst- eller førjulstur. Selv tok jeg turen hit i desember i fjor for å spise svensk julebord, det ble en minnerik opplevelse som jeg gjerne gjentar!

Rommene er ulikt innredet med romantiske tapeter og moderne komfort. Min favoritt på slottet må derimot være den lekre Art Nouveau-baren i første etasje. Den er fabelaktig flott. En drink her hører med til et slottsopphold.

Info:

En natt i dobbeltrom: 1700 kr

Les mer om Bjertorp

 

Melville Castle – Edinburgh, Skottland

IMG_7351 (2)

Melville slott finner du en kort kjøretur fra Edinburgh. Hvorfor ikke ta en tur til den livlige skotske byen og overnatte på slott samtidig?

Det gotiske 1700-talls slottet er lokalisert i landlige og fredelige omgivelser kun en kort togtur fra storbyen. Rommene byr ikke på overdådig luksus, men er komfortable og tradisjonelt innredet. Test ut den sjarmerende skotske slottsidyllen og kombiner det med kulturelle opplevelser i Edinburgh.

Info: 

En natt i dobbeltrom: 1300 kr. 

Les mer om Melville Castle. 

 

Tjolöholm slott – Kungsbacka, Sverige

fullsizeoutput_7f8

Det imponerende Tudor-slottet ligger ved vestkysten av Sverige, like sør for Gøteborg. Hvis du har sett Lars Von Triers film Melancholica kjenner du det kanskje igjen, det ble brukt som bakteppe i den kjente filmen.

Tjolöholm er et sånt sted som gir assosiasjoner til Downton Abbey, her får du lyst til å flytte inn og danse deg gjennom salene og gangene i overdådige selskapskjoler.

Året rundt arrangeres det eventer, brylluper og tilstelninger på slottet. Du kan for eksempel oppleve innhøstingsfest, julemarked og utstillinger på det fasjonable slottet. Tjolöholm er også naturlig nok en populær plass for bryllup. Det er dessverre ikke mulig å bo i selve slottet, men på området rundt ligger det tilhørende hus og stuer som kan leies. Og du, ikke glem å smak på rabarbrapaien i kafèen, den er legendarisk!

Info: 

Priser i hyttene ligger på mellom 1250-2500 kr. 

 

Västanå slott – Småland, Sverige

Dette autentiske slottet ligger like utenfor polkagrisens hjemby, Gränna, i Småland. Rommene ser ut som de gjorde i gamledager, med historisk interiør og moderne komfort. Gå på oppdagelsesferd i slottets mange kriker og kroker, her dukker det stadig opp nye detaljer, og jeg tror du kan frekventere slottets rom mange ganger og alltid oppdage noe nytt.

Jeg elsker at mye av de opprinnelige møblene er beholdt, her føler du virkelig den historiske tilstedeværelsen. Visstnok spøker det også her, men på hvilket rom er litt usikkert, det får du finne ut av selv.

I restauranten står eieren selv: Fredrik Von Ottor, og kokkelerer. Ikke bare er han niende generasjon i sin familie som eier slottet, han disker også opp med fantastiske retter. Slottsrestauranten holder samme høye standard som den ærverdige bygningen. Ertesuppen som ble servert tror jeg må være den beste jeg har smakt. Dette vil du helt klart ikke gå glipp av.

Info: 

Overnatting i dobbeltrom: 1600 kr. 

Les mer om Västanå Slott. 

 

Holckenhavn slott – Fyn, Danmark

fullsizeoutput_8249

Holckenhavn drives av baronesse Christina Holck, som har forvandlet dette vakre slottet til et hjemmekoselig og praktfullt hotell. I utgangspunktet leies det ut til bryllup og konferanser, men to ganger i året kan du som vanlig gjest booke deg inn på en overnatting her, noe jeg absolutt vil anbefale.

Slottet er innredet med både moderne og tradisjonelle detaljer. Min favoritt er det private biblioteket, hvor du kan nyte en bedre middag laget av slottets dyktige kokker. Er du heldig så serverer den hyggelige baronessen deg et glass bobler i foajeen. Her ligger det mye omtanke og hardt arbeid i veggene og et opphold her fører garantert til senkede skuldre.

Info: 

En natt i dobbeltrom: 2300 danske kroner. 

Les mer om Holckenhavn. 

 

Wallby Säteri – Småland, Sverige

fullsizeoutput_833b

Enda en sjarmerende herregård midt i landlige Småland. Herregården ligger for seg selv med både innsjø og skogen i umiddelbar nærhet. Her kan du bo i koselige hytter på tunet. De har både rom i nye og gamle stuer. Men pass opp – i den eldste stua spøker det. Det er den tidligere båtsmann som går igjen og han banker og snekrer lang ut i nattetimene.

Et opphold på Wallby Säteri er flott å kombinere med en skogstur, krepsefiske, et besøk til “the edible country“-bordet (matopplevelse i det fri) eller bare avslapping i naturskjønne omgivelser. Jeg var der i høst og prøvde ut det berømte svenske konseptet “kräftskivan”. Da fikk vi prøve å fiske vår egen kreps, med påfølgende krepselag i hovedhuset. Det var stor stas!

Info: 

Overnatting i dobbeltrom fra 1700 kr. 

Les mer om Wallby Säteri. 

De fleste slott og herregårder tilbyr julepakker i forbindelse med førjulstiden. Det kan absolutt anbefales, til og med en som ikke er så begeistret for jul må innrømme at det er en koselig måte å nyte førjuls-tiden på.

 

Overnatting på slottene og herregårdene er sponset av Visit Sweden Visit Sweden, Visit Denmark og Visit Britain. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er basert på mine egne erfaringer og opplevelser.

4 thoughts

  1. Har utrolig lyst til å få overnatte på et slott, altså, så utrolig kult. 😀 Elsker hvor forskjellige slott kan se ut (særlig utenfra, noen er jo helt syke også utenpå, mens andre ser litt mer anonyme ut, men overrasker stort på innsiden). 😀

    1. Enig, det er alltid like spennende å oppleve hvordan det ser ut inne i slottet. Helt klart en annerledes type overnatting. Håper du får til en slottsovernatting snart, det er virkelig spennende 🙂

  2. Så utrolig mange flotte slott du har overnattet på! Som du sier, er jo slott temmelig eksotisk for oss nordmenn. Å overnatte på et av disse stedene i førjulstiden vil jeg tro tar deg rett tilbake med historiens vingesus til litt mer fornemme tider. 😀 Takk for inspirasjon!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.