Guide til rundreise på Sri Lanka

[Delvis sponset reise]

Frie elefanter, frodige teplantasjer, hvite sandstrender og høye fjelltopper – Sri Lanka er landet med kultur- og naturopplevelser i fleng. Den dråpeformede diamanten sør for India er et perfekt reisemål for vinteren. Pakk bikinien, fjellskoene og kikkerten, her er det opplevelser i vente! 

Tidligere i år stakk Sri Lanka av med den gjeve tittelen “Årets reisemål” kåret av den kjente guidebok-utgiveren Lonely Planet. Omtrent samtidig som kåring fant sted tilbragte jeg to uker på rundreise i landet.

I samarbeid med reiseoperatøren Silvertree Travel besøkte jeg noen av Sri Lankas fineste steder. Reisen startet i Colombo, deretter gikk den nedover vestkysten til strandstedene Galle og Hiriketiya, før vi svingte innover i landet til Ella og Kandy, og til slutt endte vi igjen opp på vestkysten. Reiseruten bestod blant annet av eksotisk safari i bushen, en av verdens vakreste togturer, vasking av elefanter i jungelen, vandring  blant grønne teplantasjer og hellige grottetempler. Under deler jeg reiseruten min og tipser om steder du burde besøke på en 14 dagers rundtur i landet:


Dag 1 – Colombo

IMG_0735 (2)

Start i landets hovedstad Colombo, en pulserende storby med alle de goder det innebærer. Bo på Jetwing Colombo Seven og ta deg en svømmetur i infinity-bassenget på taket. Etter min mening holder det med enten en dag eller to i Colombo, før du reiser videre.


Dag 2-7 – sørvest kysten

Store deler av Sri Lanka har en flott kystlinje med vakre sandstrender og smaragdgrønt vann. Ta toget eller en taxi et par timer sør for Colombo og vips så ligger strendene på rekke og rad. Her er det egentlig bare å bestemme seg for hva slags strandliv du er ute etter og velge sted deretter.

For kulturliv langs kysten anbefaler jeg at du stopper et par dager i den koselige gamlebyen i Galle. Videre kan jeg anbefale Talalla for en rolig og avslappet strandferie og Hiriketiya for surfing og ungdommelig vibe. Det går rykter om at Unawatuna, Tangalle og Mirissa også er bra steder for sol, strand og bad, men de rakk jeg dessverre ikke å besøke.

Les mer om stedene her 


Dag 8 – safari i Yala nasjonalpark

IMG_1677 (2)

Jada, det er fullt mulig å reise på safari i Sri Lanka! Det er flere nasjonalparker som tilbyr safariturer, og den mest kjente av dem er Yala. Nasjonalparken ligger på sørøst-siden av kartet og her kan du se både elefanter, leoparder, bøfler, aper og et rikt fugleliv.

IMG_1750IMG_1657IMG_1646

Det er mulig å ta en halvdagstur eller heldagssafari, og jeg vil anbefale deg å ta en hel dag. Da har du større sjanse til å se parkens mange dyr, som rommer 450 ulike fuglearter og har verdens største tetthet av leoparder. En safariopplevelse her er ganske annerledes enn å dra på safari i Afrika. Vegetasjonen er relativt tett og området er frodig. Her må man lete blant busker, trær, vannhull og sletter etter dyr som kan gjemme seg – en nervepirrende og morsom opplevelse.

Midt på dagen stenger parken og da samler alle safarituristene seg på en øde strand for å spise lunsj og ta seg en liten lur i bilen. Skal du på safari må du nemlig stå opp før solen , og da passer det fint med en liten siesta etter noen timer. Deretter fortsetter du på humpete veier i jakten på synet av dyr.

Safari er alltid en spennende opplevelse. Du vet aldri hva du kommer til å se, men med en god dose flaks og guidenes skarpe blikk kan du være ganske heldig. Vi så en del elefanter på vår tur, parken er kjent for å ha en stor andel av frie elefanter. Det flotteste synet var da en gruppe elefanter krysset veien rett foran bilene våre. For et syn! Å se dyr ute i sitt naturlige habitat er så fint og riktig på alle måter.


Dag 9 og 10 – Ella

Ella er den lille fjellbyen som ligger idyllisk til i det Sri Lankiske høylandet. Den er et yndet reisemål av mange grunner. Blant annet er den utgangspunkt for fine fotturer som Little Adams Peak og Ella Rock, og sist men ikke minst er den et stoppested på togturen som går for å være en av verdens vakreste. 

Når du er i Ella må du få med deg den berømte Nine Arch Bridge. I fjellsidene rundt broen finnes det mange fine utkikkspunkt hvor du kan ta bilder og nyte synet av det grønne landskapet. Hvis du vil, er det også mulig å gå på broen – bare se opp for toget.

For rimelig overnatting med utsikt til åssidene kan jeg anbefale Rockside Inn eller Raveena hotel. Hotellene ligger tilbaketrukket i en rolig gate, med nydelig utsikt til fjellene og koster rundt 400 kr natta per rom. Ønsker du deg litt mer luksus kan du booke deg inn på 98 Acres Resort and Spa, et fabelaktiv hotell som ruver på en åstopp. Men hvis du synes 1800 kr per natt blir litt i overkant, kan jeg anbefale deg  i det minste og ta en matbit og en forfriskende iste i hotellets restaurant.


Dag 11 – Nuwara Eliya

Fra Ella tar du toget videre til Nuwara Eliya, som ligger ca 3 timer vestover. Billettene må bookes på forhånd, for dette er en veldig populær togtur. Du har sikkert sett bilder av den på Instagram, det blå toget som snor seg mellom teplantasjene, med eventyrlystne globetrottere hengende ut vinduer og dører. Det er ikke ufortjent at den har fått stemplet som en av verdens vakreste.

Vel fremme i Nuwara Eliya burde du ta deg en avslappende te på fasjonable Grand Hotel. Nå befinner du deg midt i teland og på Grand Hotel har de en hel vegg fylt med ulike tesorter. Nuwara Eliya går under navnet Little England og når du drikker te på hotellrestauranten forstår du fort hvorfor.

Etter å ha smakt på teen må du også få med deg prosessen fra blad til drikk. Ta turen til en av teplantasjene i området, Pedro Tea Factory eller Damro er to av fabrikkene det er mulig å besøke. Damro er den største av de, mens Pedro er mer intim, her kan du følge hele prosessen fra bladet blir plukket til ferdig te. Ta deg en vandretur rundt i de vakre plantasjene og hils på plukkerne som jobber i feltet. Damene som plukker teblader er tamiler og er de er små av størrelse. De kan plukke opp til 20 kilo om dagen og arbeidet som teplukker er ikke det mest luksuriøse yrket man kan ha, det er hardt arbeid og lønnen er lav. Ta derfor med litt kontanter som du kan gi i tips til arbeiderne, det blir verdsatt høyt.


Dag 12 – Kandy

Fra Nuwara Eliya går turen nordover til noen av Sri Lankas helligste steder. Første stopp er Sri Lankas nest største by, Kandy. I Kandy er det to stopp du bure gjøre. Besøk den eksklusive butikken, fabrikken og museet Isini Gems and Jewelry. Landet er nemlig kjent for sin store forekomst av safirer og her kan du gjøre et kupp!

Kandys største attraksjon er derimot det hellige templet The Temple of the Tooth, eller Dalada Maligava som det også heter. Templet er landet viktigste buddhistiske tempel og hit kommer mange pilegrimer for å besøke den beryktede hjørnetannen til Buddha. Selve tannen tas bare fram en gang i året, ellers står den oppbevart i en gullbeholder.

Bortsett fra hellige tenner og edelstener vet jeg ikke så mye om Kandy. Jeg tilbrakte kun noen timer i byen, før vi reiste videre nordover.


Dag 13 – Sigiriya

Det tar noen timer fra Kandy til Sigiriya, men er det et sted som er verdt en omvei så er det dette. Løvetemplet ruver på toppen av gigantisk stein, midt ute i jungelen. Det er ikke vanskelig å skjønne at noen ville anlegge et tempel/palass her oppe, for det er litt av en majestetisk plass.

IMG_2574 (2)

Historien til Sigiriya er brutal, som så mange andre maktkamper opp gjennom tidene. Plassen, som i utgangspunktet var et buddhistisk tempel, ble  bygget om til palass i år 400 e.kr. Kong Kasyapa hadde tatt livet av sin far og drevet sin bror på flukt. Kongen trengte derfor et palass som lå beskyttet til for alle hans fiender – og skal si det ligger utilgjengelig til, 200 meter over den frodige jungelen. Det ryktes at kongen hadde 500 konkubiner i palasset og flere hustruer. Tilslutt vendte broren tilbake og overvant sin fryktede bror, noe som endte med at Kasyapa tok sitt eget liv. Etter dette ble Sigiryia igjen omgjort til et buddhistisk tempel.

Det er ikke mye som står igjen etter Kasyapas overdådige palass på toppen av steinen, men det finnes tydelige spor av en kompleks sivilisasjon. I palasset skal det ha vært orkestersaler, svømmebasseng, speilvegger, fresker og ikke minst en gigantisk løve som inngangsport. Nå er det bare føttene til løvene som står igjen, men den vitner om at det en gang har fantes en imponerende konstruksjon på stedet. På toppen står fremdeles bassenget og ruinene av grunnmuren.

For å ta deg til toppen må du klatre 1200 trappetrinn. Det lønner seg derfor å begynne tidlig, slik at heten ikke blir for intens. Underveis til toppen passerer du noen historiske fresker som pryder steinveggene. Jeg har sett noen fresker i mitt liv, men dette må være noe av det mest imponerende jeg har opplevd. 18 fresker av toppløse kvinner med ulik nasjonalitet, er et imponerende syn. De er utrolig godt bevart og hvis du er kunstinteressert er det verdt å reise hit ene og alene for å beskue disse. Avbildningene viser kvinner av forskjellige hærkomst, både indiske, asiatiske og afrikanske trekk. Det underbygger teorien om at konges harem hentet kvinner fra hele verden.

IMG_2697 (2)

Når du har tråkket deg opp alle trappene, venter belønningen på toppen – en formidabel utsikt over landskapet. Det er enkelte steder som setter varige sport i sinnet og Sigiriya er definitivt et sånt sted. Opplevelsen av det forhistoriske templet og palasset er til å miste pusten av, og noe du helt klart ikke vil gå glipp av på en Sri Lanka tur.


Dag 14:  Dambulla og Negombo

Sigiryia ligger like ved byen Dambulla, og før du vender nesa hjemover må Dambullas grottetempel avlegges et besøk.

Igjen sto jeg målløs av beundring over enda en spektakulær severdighet i Sri Lanka. Også her er det freskene som blåser meg av banen. De 2200 år gamle veggmaleriene dekorerer grotteveggene, sammen med de utallige Buddha-statuene. At vi ikke lærte om dette i kunsthistorien er for meg et mysterium. Enkelte av maleriene er restaurert, mens andre er opprinnelige. Og de er i ufattelig god stand. Jeg har aldri sett noe liknende og har igrunn aldri hørt om noe liknende heller. Sri Lanka overrasker stadig.

Templet ble etablert av munker 200 år f.kr. Totalt finnes det over 80 templer i området, men som turist har du tilgang til 5 av de. Også denne plassen byr på trapper og formidabel utsikt over jungelen. Med fare for å gjenta meg selv, er heller ikke dette et sted du vil gå glipp av.

IMG_3034

På vei tilbake til kysten, burde du igjen ta en liten omvei. Denne gangen innom Millennium Elephant Foundation. Det er en organisasjon som ivaretar elefanter som er syke eller som tidligere har vært i fangenskap. Elefanter som har vært i fangenskap kan ikke slippes ut i det fri igjen og trenger dermed en trygg plass å være. Her får de mat, vask, medisiner og omsorg.

Det er ingen tvil om at Millennium foundation gjør en viktig jobb. Her får du muligheten til å gå tur med elefantene, mate de og bade i de elven. Vi fikk tilbringe noen timer med elefanten Pooja, som vi matet med bananer, gikk en tur med og tilslutt ga en liten spabehandling i elven.

Å ri på elefanter er en uetisk handling og mange elefanter lider under denne turistaktiviteten. Så for å kunne være nær de fascinerende dyrene på riktig måte ville jeg besøkt organisasjoner som Millennium. Her kommer du nært innpå dyrene, på en trygg og respektfull måte. Å skrubbe en elefant i elven havner ganske høyt oppe på listen over kule dyreopplevelser jeg har hatt.

Turen avsluttes i Negombo, kystbyen som ligger kun en kort biltur fra flyplassen. Ta et siste dukk i havet og gå på fiskemarkedet før du setter deg på flyet hjemover.


Praktisk info om Sri Lanka

img_2711Sri Lanka ligger i det Indiske havet, like sør for India.

 • Du trenger visum for å besøke landet, det finner du her.
 • Majoriteten av befolkningen er buddhister, men det finnes også mindre grupper av hinduer, muslimer og kristne.
 • Landet ble utsatt for to grusomme terrorangrep våren 2019. I følge regjeringens landssider er det trygt å reise til Sri Lanka, men som alle andre steder kan ting skje. Utvis derfor forsiktighet på offentlige plasser og ved bruk av offentlig transport. Den største faren i landet er derimot trafikken. Jeg kan derfor anbefale å leie en bil med egen sjåfør. Det er verken spesielt kostbart og veldig komfortabelt.
 • Hvis du skal ta kollektiv transport anbefaler jeg tog og ikke lokalbuss. Bussene ligger på to hjul i svingene, mens togene går sakte langs skinnene og du kan nyte den vakre utsikten ut vinduet.
 • Silvertree Travel tilbyr skreddersydde rundturer i landet. På nettsidene deres kan du plotte inn stedene du vil besøke, også setter de sammen et opplegg for deg, som inkluderer bil med sjåfør. Reiseselskapet har base i Norge og setter sammen en reiserute etter ditt ønske. Silvertree sørger for å velge ut bra overnattingssteder, gode restauranter, trygge fremkostmidler og spennende destinasjoner. Reisen i Sri Lanka fra Yala til Negombo, med alt i mellom, var organisert av dem.
 • Maten på Sri Lanka er velsmakende og består av mye friske grønnsaker. Det går også mye i kylling og curry i forskjellige varianter. Husk å smak på retten hopper, den serveres gjerne til frokost.
 • Det er rimelig å reise på Sri Lanka, både mat og overnatting får du til en billig penge.
 • Flyturen til Sri Lanka tar ca 13 timer, med en mellomlanding. Qatar flyr med mellomlanding i Doha, og koster rundt 6000 kr.
 • Stå aldri med ryggen til en Buddha-statue for å ta bilde. Det er ekstremt upassende.
 • Ta en kjapp tur innom en telebutikk i Colombo og kjøp deg et lokalt sim-kort. Det får du for en hundrelapp og da kan du surfe fritt i hele landet.
 • Sufring, på brett altså, er en stor aktivitet i landet og et bra sted å starte hvis du vil lære deg sporten.
 • Kle på deg når du beveger deg utenfor stranda, det står som regel store skilt om hva som er akseptabel kleskode, vis respekt for kulturen og unngå restaurantbesøk i bikinien.

Turen til Sri Lanka er delvis sponset av Silvertree Travel, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er basert på mine egne opplevelser. 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.