Bali – øya som aldri går av moten

Bali er en av verdens mest populære øydestinasjoner, men hvorfor besøker så mange turister årlig øya? Svaret ligger hos de vennlige øyboerne, i den vakre naturen og den velsmakende maten. 

Du har sikkert hørt om den, den beryktede paradisøya som partyglad exphilstudenter har inntatt i årevis. Vakre og hippe Bali i Indonesia er ikke store øya, men topper stadig lister over populære reisemål.

Det er mange grunner til at Bali ikke går av moten, det er komfortabelt, vakkert, enkelt å reise rundt, trygt, god mat og innmari hyggelige folk. Ingen grunn til å ikke ta turen til stedet som har vært på manges lepper oppigjennom. Her får du en smakebit av Bali og hva du kan oppleve på øya.

fullsizeoutput_8630

Bali er som mange kanskje vet en øy i Indonesia, verdens største øyrike og muslimske land. Klemt mellom Java og Lombok ligger Bali, som er overraskende liten til å være så kjent som den er. Men selv om arealet ikke er det største så rommer den tross alt 5 millioner innbyggere og en stor del turister. Jeg vet ikke akkurat hvor representativt Bali er for resten av Indonesia, men jeg ser for meg at det er en slags enklave. Det hadde vært gøy å sammenlignet den med andre øyer i landet, men det for bli en annen gang. På denne turen hadde jeg bare to uker og da var det greit å holde seg til korte avstander og få steder.

Det jeg hadde hørt om Bali på forhånd var at stedet er kjent for sin gode mat, og særlig det bra utvalget av vegetar og glutenfrie alternativer. Samtidig hadde jeg også blitt advart om Bali Belly, bedre kjent som matforgiftning. Et fenomen jeg ikke er helt ukjent med. Den siste tingen jeg hadde hørt om Bali var at balinesere er særdeles vennlige folk, noe som stemte på en prikk. Kort oppsummert kan man vel si at Bali var alt jeg forventet og litt til.

Canggu- avslappende villaliv ved stranden

fullsizeoutput_863c

Vi starter Balituren i Canggu, en strandby fylt med australske hipstere og digitale nomader. Canggu består i praksis av et par lange og veldig trafikkerte gater, som ender i sandstranden Batu Balong Beach. Langs veiene ligger det drøssevis av små butikker, kaféer og utesteder på rekke og rad. De fleste stedene med vestlig preg og priser. Jeg tror aldri jeg har sett en større tetthet av glutenfri og veganske restauranter noen plass, ganske fint for oss med litt sensitiv mage.

Jeg og samboer`n sjekker inn på Kecik Inn, et koselig hotell som ligger sentralt til i en sidegate. Det familiedrevne hotellet er rent, rimelig og fint. Her vil jeg si at man får mye for pengene. Det koster 300 kr natta og hotellet har både basseng, en liten takterrasse og ikke minst veldig hyggelig ansatte. Takk til Fjords & Beaches for tips!

Er dere flere som reiser sammen vil jeg anbefale å leie en villa. Etter et døgn på Kecik Inn forflytter vi oss til Villa Allu. En deilig liten oase, som vi har helt for oss selv. Villaen består av 4 soverom med tilhørende bad, oppholdsrom, kjøkken, takterrasse og et eget basseng. Her snakker vi komfortabel ferie. Det er ikke så ofte jeg unner meg slik luksus på tur, men på Bali er det absolutt gunstig å leie villa. Vi betaler 2000 per pers for fire netter i drømmeland. Det inkluderer også egne ansatte, som disker opp med alt fra frokost og øl til massasje.

Strendene i Canggu er fine nok, men det er først og fremst atmosfæren du reiser til Canggu for. Vi tilbringer dagene med å gå fra kafé til kafé, bade og henge ved bassenget i villaen. En avslappende og lat tilværelse, akkurat slik en ferie skal starte. Den egentlige grunnen til at ferien i år gikk nettopp til Bali er for å delta i min barndoms venninnes bryllup. Hun har lagt feiringen av den store dagen til Bali, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Det er lite som slår bryllups-beliggenheten på Seseh Beach Villas. Utsikten til både havet og rismarkene er helt latterlig idyllisk og her er det lite som er overlatt til tilfeldighetene. I hagen ved bassenget holdes seremonien og i den nedre hagen ved vannet er det dekket opp til fest for 120 personer. Det skåles og danses ut i de sene nattetimer, i det som må være de fineste bryllups-omgivelsene jeg har sett. Hvis du leter etter et sted utenlands å feire bryllupet ditt, så er Bali et godt valg.

Dagen derpå tilbringer vi på The Lawn Beach Club. Vi reparerer gårsdagen med bloody mary og iskaffe, mens vi ligger henslengt ved bassengkanten. Den beste kuren mot en klassisk hangover.

The Lawn Beach Club 

Ubud – yoga, templer og risterrasser

Etter noen slappe dager i Canggu forflytter vi oss inn i landet, til byen Ubud. Ubud ligger ca to timer med bil fra kysten og er omgitt av frodige risterrasser på alle kanter.

Ubud er ikke noe mindre hipt enn Canggu, men litt mer zen. Her er det yoga, sunn mat og en tilbakelent atmosfære som gjelder. Heller ikke her er det langt mellom yoga pants og acai bowls, det er ingen tvil om at Ubud er på folks radar for tiden. Mye av denne populariteten skyldes nok filmen Eat, Pray, Love fra 2010, som bidro til et realt oppsving for innlandsbyen.

Vi tilbringer fire dager i byen og kjeder oss ikke et sekund. Vi besøker de grønne  risterrassene utenfor sentrum, opplever apelivet i Monkey Forest og lære å lage å balinesiske spesialiteter på matlagingskurs hos Paon Bali cooking class.

Men etter noen dager i Ubud lengter vi alle etter litt færre turister og litt mindre trafikkerte gater. Vi setter nesa mot kysten igjen og finner en båt som tar oss over til øya Nusa Penida på østkysten av Bali.

Nusa Penida – øyliv i ro og mak 

På Nusa finner vi det vi leter etter, en avslappet stemning, bedagelig øyliv og betydelig færre turister. Endelig får vi puste igjen. Vi leier oss inn på et koselig lite gjestehus, ikke langt fra havnen på øya. Fra solsengene kan vi skue utover det turkise vannet og alle fiskebåtene som vaker ute på bølgene. Ja, for Nusa er preget av en del vind, noe som gjør snorkling og dykking mulig kun enkelte steder på øya. Til gjengjeld er det på utvalgte plasser ypperlige forhold for å se en rekke spennende fisker, som mantaray og moonfish.

Men det er ikke bare undervannslivet som er vakkert på Nusa, over havoverflaten finner du høye klipper, bortgjemte paradisstrender og fantastiske utkikkspunkt. Vi leier oss en bil med sjåfør for en dag og kjører øya på kryss og tvers. Vi angrer ikke det spor på valget av å ha med sjåfør, for veiene er kritisk dårlig, og det er praktisk å ha med seg noen som kjenner de godt. Noen steder står vi lenge i kø fordi det kun er mulig å gjøre en bil i bredden. Trafikkork er et kjent begrep, også her på Nusa. Men når vi endelig kommer fram til de ulike stedene, er det verdt all frustrasjon underveis. Utsikten vet virkelig å bergta på den lille øya.

Første stopp er Angel`s Billabong og Broken Beach, en plass med bratte klipper, hemmelige strender og krysstallklart vann. En liten skattekiste av et sted. Sammen med en del andre turister vandrer vi fra det ene vakre utkikkspunktet til det andre i den intense heten. Nusa har nemlig et litt tørrere og varmere klima enn resten av Bali.

Etter Broken Beach kjører vi til øyas mest populære utkikkspunkt, Kelingking Beach eller T-Rex cliffs som den også blir kalt, fordi formen likner en tyrannosaurus rex. Det har til tider florert utallige bilder av Kelingking i sosiale medier, med de stupbratte fjellsidene som ender i den bortgjemte stranda. Stranda som tidligere var utilgjengelig er det nå mulig å nå via en bratt trapp. Dog tar det 1 time ned og vel 1.5 time opp igjen, og i Bali-heten virker det litt vel anstrengende. Hvorfor ikke bare besøke den med båt tenker du kanskje, men på grunn av vinden og bølgene er ikke stranda mulig å komme til med båt. Trappene er derfor eneste mulighet, hvis du ikke har høydeskrekk vel og merke.

Siste stopp er Crystal Bay, en bukt med bra badeforhold og en fin plass å se solnedgangen. Vi skåler i Bintang mens vi graver føttene ned i sanden og ser himmelen farges blodrød. Akkurat sånn alle dager burde endt, på en tropisk strand med en håndfull gode venner.

Uluwatu – Surfer`s paradise 

Siste stopp på turen blir Uluwatu, tilbake på Bali. Stedet er kjent for sine gode surfeforhold, som så mange andre plasser på øya. Uluwatu viser seg å være den perfekte plassen å avslutte turen. Vi leker i bølgene, lesker oss med friske grønnsaksjuicer, pleier kroppen med massasje og nyter synet av ivrige surfere med saltvannskrøller. En perfekt oppladning til den norske vinteren.

Bo, se, spise og drikke

Canggu

Ubud

 • Pertiwi Bisma 2 – hotell med enkle rom, til en rimelig pris (350 kr for et dobbeltrom). Fuktskader og dårlig luft på noen av badene, men selve rosinen i pølsa er det nedre bassengets beliggenhet. Husk også å heng opp “ikke forstyrr” -skiltet på døren, da personalet er litt i overkant ivrig etter å vaske rommene.
 • Paon Cooking Class – fabelaktig matlagingskurs.
 • Nusantara by Locavore– autentisk balinesiske småretter av høy kvalitet. Tradisjonelle råvarer i en ny og fresh innpakning.
 • Pison – Ubuds beste kaffested som holder til i svale lokaler har også utrolig bra mat.
 • Mokey Forest – gå deg vill i apeskogen og opplev monkey business i trærne.
 • Tagalalang Ricefields – ca 20 min fra Ubud ligger Tagalalang rismarker. Et stort grønt område med fantastisk utsikt. Vær klar over at du ikke kommer til å være den eneste der. Ta deg en husketur over rismarkene eller en rusletur blant terrassene.
 • Campuhan Ridge Walk – fin gåtur på åsryggen med vakker utsikt over regnskogen.
 • Arma – på Agung Rai Museum of Art kan du få med deg moderne kunst og klassisk arkitektur.

Nusa Penida

 • Ayu Laba Beach Villa – lyse og rene rom i hytter med utsikt til havet. 350 kr natta og bra valuta for pengene.
 • Catappa Warung – sjarmerende kafé med sjøutsikt, vegg i vegg med Ayu Laba.
 • Poolside Café – koselig kafé med god mat, basseng og deilig atmosfære. Prøv en av de gode smoothiene eller biff rendangen, og ta en dukkert i bassenget.
 • Summer Shack – restaurant med legenarisk gode ribs og annet snadder.
 • Broken Beach og Angel`s Billabong – område av klippeformasjoner, strender og fine utkikkspunkt.
 • Kelingking Beach– de fotogene t-rex klippene.
 • Crystal Bay – fin badestrand med små strandrestauranter.

Uluwatu

 • Bingin Family Bunglows – rimelig overnatting i rene og fine hytter. 400 kr for et dobbeltrom, inkludert frokost og tilgang til bassenget.
 • Villa Mahi Mahi – romantisk villa med privat basseng og luksuriøst preg. Pris: fra 1200 per natt for et dobbeltrom.
 • The Cashew Tree– kafé og restaurant med god mat og freshe drinker. Perfekt sted å henge på dagtid når heten blir for intens.
 • The Elementum – hotell og restaurant med høy kvalitet på maten og lekkert design.
 • Dreamland Beach – fin sandstrand som egner seg bra for både surfing og bading.

Øverst til venstre: Villa Mahi Mahi. Nederst til høyre: Binging Family Bungalows.

Praktisk info om Bali: 

 • Det er veldig lurt å booke en bil med sjåfør når du skal forflytte deg på Bali. Vi benyttet oss av samme person hele oppholdet, som kjørte oss rundt etter behov. Hvis det er ønskelig kan jeg videreformidle kontaktinformasjon, send en mail hvis dette er aktuelt.
 • Bali er hinduistisk i motsetning til resten av Indonesia, som er muslimsk.
 • Flyreisen til Bali tar ca 17 timer, inkludert en mellomlanding. Vi fløy med Qatar Airways, med mellomlanding i Doha.
 • Bali er en veldig trygg destinasjon og et fint sted for folk som reiser alene.
 • Mai til oktober går for å være den beste tiden å besøke Bali på, da det er tørketid.
 • Både Canggu og Ubud har en utrolig bra restaurantscene, her finner du flust av gode spisesteder i alle prisklasser.
 • Bali er også en ypperlig destinasjon for de som er interessert i surfing eller yoga.
 • Hvis dere en en gruppe som reiser sammen burde dere leie en villa, det er veldig gode priser på villaer i Bali.
 • For å komme deg til Nusa Penida må du ta en båt fra Sanur på Bali. Overfarten tar ca 45 min og koster ca 200 kr. Sanur har ingen utbygget havn så vær klar over at man må vasse ut til båtene for å komme ombord.
 • Bali er en rimelig destinasjon, både mat og overnatting kan du få veldig billig.

Skjermbilde 2019-12-20 kl. 14.02.20

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.