Bornholm – den gastronomiske øya

Sponset tur 

Bornholm har de siste årene vokst til å bli et lite gastronomisk sentrum ute i Østersjøen. Her er det kulinariske opplevelser og lokale råvarer som står i fokus, bli med til matøya Bornholm.

Det hele begynte med Michelin-stjerne restauranten Kadeau. I en nedlag kioskbod på stranden startet tre gode venner opp restauranten som for alvor skulle sette Bornholm på matkartet. Idéen var å bruke kortreiste og lokale råvarer, og skape en bornholmsk matprofil. Det viste seg å gå riktig så bra og når noen kan få en gourmetrestaurant i en øde iskiosk til å gå bra, så fulgte flere etter. Det ble en smitteeffekt på øya.

En annen viktig faktor for Bornholms gode kulinariske rykte, er kokkekonkurransen Sol over Gudhjem. Konkurransen har de siste 10 årene kåret Danmarks beste kokker og tiltrukket seg foodies, kokker og matskribenter fra hele verden.

Øyas unike plassering i Østersjøen gjør den til det stedet i Danmark med flest soldager. Det er noe med øyer i Østersjøen har jeg erfart, det milde klima gir gode forutsetninger for å dyrke fantastiske grønnsaker. Sjøens varme vann gjør at nattefrosten holdes på avstand og de milde temperaturene gjør at vekster som druer, morbær og fiken trives godt på øya.

Sol over Gudhjem

Danmarks største kokkekonkurranse går av stabelen hvert år i den lille kystbyen Gudhjem. Her kjemper danske kokker om den gjeve førsteplassen og arrangementet tiltrekker seg kokker og matfolk fra hele verden. Vi begynner vårt besøk til Sol over Gudhjem med å dra på urtesafari langs kysten, i regi av Gaarden – Bornholms matkultursenter.

Langs stranda og de vakre klippene er vi en gruppe som skal sanke urter og spiselige blomster til morgendagens konkurranse. Vi plukker blant annet kamille, hylleblomst og lyngblomst. Guiden fra matkultursenteret forteller oss at de plantene som brenner og stikker når du tar på de, ofte er spiselige, mens vekster som ser tiltalende og vakre ut kan smake bittert. Planter har som regel bare et forsvarssystem, og det kan jo være en grei huskeregel å ta med seg. Vi vandrer langs strandkanten og smaker og lukter på ting vi finner underveis. Tilslutt ender vi opp i byen Gudhjem og overleverer plantene til kokkene.

IMG_2791_resultatIMG_2775_resultat

Det er dagen før konkurransen går av stabelen og en del av produsentene har stilt seg opp på brygga med smaksprøver. Vi pløyer oss gjennom utvalget før vi reiser hjem til Hotel Nordlandet, som ligger en kort kjøretur unna.

På  lørdagen går selve konkurransen av stabelen. Vi starter dagen med en deilig frokost dekt til på langbordet ute på brygga. Vi er invitert hit sammen med annen presse for å smake på rettene til noen av kokkene som skal delta. En tre-retters frokost er aldri å forakte! Og det blir ikke noe mindre idyllisk av at et kor dukker opp på bryggekanten for å synge båten til Karlsøy avgårde. Et samstemt “Hvem kan seile for uten vind”, sol i fjeset og bobler i glasset gjorde morgenen komplett.

Sol over Gudhjem er opprinnelig navnet på et klassisk “smørrebrød” med røkt sild og egg. Kokkekonkurransen med samme navn har de siste ti årene vokst seg stor og anerkjent. Det både Sol over Gudhjem og Bornholm som matdestinasjon har vært gode på er å finne de gode historiene og menneskene bak dem og maten.

Øya er fullstappet av ildsjeler med et bankende hjerte for kvalitet. Noen av disse er Mats og Mikkel, som startet konkurransen i 2009. I den gjeve konkurransen er det 4 håndplukkede mesterkokker som konkurrerer om tittelen. Deltakerne i årets konkurranse er representanter fra restaurantene Kiin Kiin, Roxie, Dragsholm slot og svenske Vollmers i Malmö. Sistnevnte stikker av med årets seier, mens Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro vinner dessertkonkurransen.

Resten av dagen går med til å følge med på kokkene i aksjon, smake på alle de gode smaksprøvene og kjøpe noen deilige bornholmske spesialiteter med hjem. Favorittene fra øya må være tinnvedsyltetøyet fra Høstet Bornholm, karamellene fra Karamellkompagniet og ikke minst den legendariske lakrisen fra Johan Bülow!

Røkt gullfisk

På Bornholm legger produsentene sjela si i produktene, det er det mange eksempler på. Hasle Røgeri er et annet sted hvor råvarer og tradisjonelle teknikker forvaltes. Før i tiden var det hundre røkerier på øya, men nå er det bare 10 stykker igjen, og de drives kun i sommersesongen. Grunnen til at røkeridriften gikk ned var enkelt og greit fordi kjøleskapet ble oppfunnet.

Det er en langdryg prosess å røyke fisk på gamlemåten. Totalt bruker man 5 timer og da står du opp kl 05 om morgen for å starte røykingen. Den ferdigrøykte fisken ser ut som en kunstinstallasjon der den henger på rekke og rad langs veggen.

Etter å ha fått en solid innføring i prosessen, skal vi selvfølgelig smake på det berømte smørbrødet. Vi setter oss ute med utsikt til havet, og sol både på tallerken og på himmelen. Enda godt noen har vettet i behold og har bevart fiskerøykingen på øya, for jeg hadde glemt hvor godt jeg synes røkt fisk er. Det minner meg om tiden da jeg  hadde sommerjobb i fiskeforetningen Brødrene Berggren i Sandefjord. Jeg forstår godt at folk vil jobbe med den type råvare, selv om jeg  luktet fisk et par sommere, så elsket jeg å håndtere fisk, sløye den og ikke minst behandle råvaren med respekt.

Michelin-mat i iskiosk

Foto Sekk og Sandaler - Hanne Marit Tobiassen (11)

Vi kan ikke snakke om mat på Bornholm uten å nevne Kadaeu, stjernerestauranten som holder til på en sandstrand ved Bornholms sørspiss. I 2007 startet Nicolai Nørregaard, sammen med kompisene Rasmus og Magnus, den suksessrike restauranten. I 2011 åpnet de også en filial i København, med stor suksess (den har to stjerner).

Kadaeu tar i bruk Bornholms spiskammers i sine retter, de komponerer menyen ut i fra sesongen råvarer fra øya og dyrker sine egne urter, frukt og grønnsaker. Menyen vi får servert består av 16 innovative retter med spennende og nyskapende smaker, og noe av det som dukker opp på tallerken er blant annet gravet piggvar, tørket lammerhjerte og skogsmaur med glasskål og rosepollen. Hver rett er en fest i munn og det sukkes av tilfredshet rundt bordet for hver tallerken som blir servert. Jeg blir så lykkelig og inspirert av å spise så morsom og velsmakende mat. Er du først på Bornholm ville jeg helt klart lagt inn et besøk hit.


Praktisk info

Overnatting:

Nordlandet Hotell 

Nordlandet Hotel, som ligger i den lille byen Sandvig, må utvilsomt være en av Bornholms mest sjarmerende hotell. Den gamle murbygningen er lokalisert et steinkast fra havet og svabergene. Her kan du ta deg et godt glass vin på en av terrassene, i selskap med sjøutsikt og sol.

De fleste rommene har utsikt til havet, lukk opp soveromsviduet og lytt til bølgenes stille brus mens du sover. Sulte trenger du heller ikke, for Nordlandet er del av Kadaeu-familien og setter mat høyt. Basseng har de også, av den naturlige typen.

IMG_3107_resultat

Fredensborg Badehotell

Fredensborg ligger like utenfor Bornholms største by, Rønne, og like i nærheten av flyplassen. Hotellets fasade er kanskje ikke den mest spennende, men innvendig er hotellet nyoppusset i 2018, og har en upåklagelig beliggenhet ved havet. Restauranten i første etasje serverer deilige fiskeretter og hvis du føler for et kvelds- eller morgenbad ligger det en badebrygge langs stranda nedenfor hotellet. Fredensborg er også et rullestolvennlig hotell, med rampe og toalettstol tilgjengelig.


Transport

img_1396

Du kan komme deg til Bornholm både med båt og fly. Hvis du flyr må du mellomlande i København, da tar turen ca 2,5 til 3 timer.

Det går båt fra Ystad i Sverige og København, fra Ystad tar den og 1,5, og fra Køben tar den 7 timer.

Bornholm er en relativt kupert øy til Danmark å være, men samtidig veldig fint for sykkelturer pga. de korte avstandene. Lei sykler på øya eller ta med egne fra fastlandet. Hvis du kjører til Ystad eller Køben kan du sette igjen bilen på land og reise over med kun sykler. Det reduserer også fergeprisene betraktelig.

Turen til Bornholm er sponset av Visit Denmark og Destination Bornholm. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet i artikkelen, som er basert på mine egne opplevelser. 

2 thoughts

  1. Da er du igang igjen og våren nærmer seg for ferie og fritid🤗
    Gøy å lese😍

  2. Der kilte du reiselysta mi, gitt! Bornholm har stått på lista i flerfoldige år. Så er den blitt litt glemt. Men ikke nå lenger!! 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.