Reisetips til Norgesferien

For veldig mange av oss blir det Norgesferie i sommer. For ti år siden begynte jeg å reise mer innad i eget land, og her har jeg plukket ut noen av de vakreste plassene i  Norge, som passer perfekt for sommerferien.

Jeg måtte bli ordentlig voksen før jeg begynte å reise på ferie i Norge på egenhånd. Min ustoppelige utfartstrang hadde da tatt meg til verdenshjørner som Karibiske paradisøyer, Andesfjellene og afrikanske savanner, men jeg glemte bort mitt eget hjemland. Jeg er veldig glad for at jeg på et tidspunkt endret fokus og benyttet sjansen til å besøke noen av de vakre plassene i vårt langstrakte land.

I år blir det naturlig nok Norgesferie igjen, og det er noe jeg ser veldig frem til! Hvis du også har tenkt til å holde deg innenfor landets grenser i år, så finner du kanskje noen tips her. Jeg har valgt ut et knippe steder, fra nord til sør, som garantert vil levere sommerstemning og feriefølelse.

Sandefjord

Vestfold

La oss begynne i min egen bakgård, i området der jeg er oppvokst. Som så mange andre kystbyer på sør- og østlandet, blomstrer Sandefjord opp om sommeren. Dette er prime time å besøke hvalfangstbyen.

Hvis du ha tilgang på en båt når du er i Sandefjord, får du sett ekstra mange fine plasser, for det er ingen hemmelighet at det er skjærgården som er byens indrefilet. Noen av mine favorittplasser er Yxney (og holmene rundt), Skjellvika, Grubesand, Lahellet, Folehavna og Mefjorden. De runde svabergene, finkornede sandstrendene og det klare badevannet er noe som gjør kystområdet i Sandefjord til en favoritt.

Sandefjord yrer av liv og røre om sommeren, og hvis du tar deg en bytur burde du kjøpe ferske skalldyr på en av Norges beste fiskeforetninger Brødrene Berggren, ta en kald øl på den flytende baren Pir 4  eller spandere på deg en bedre middag på stjernekokken Geir Skeie sin restaurant, Brygga 11.

Lyngen

Troms

Du trenger ikke være lei deg for at du ikke får reise til Patagonia eller Pyreneene når vi i Norge har steder som Lyngsalpene. Ca. 1.5 times kjøretur nordøst for Tromsø ligger fjellkjeden Lyngsalpene, et eldorado for de som er glad i å traske oppover.

En av rutene som det er mulig å vandre, er turen opp til Blåisvatnet. Den tar ca 1,5 time til fots og i enden av ruta venter det en isblå innsjø omringet av stein på alle kanter. Makan til flott natur vi har i dette landet!

IMG_9628

Skjåk

Innlandet

10931063_10155804950185243_869857795986673881_n

I Gudbrandsdalen, mellom snøkledde fjelltopper og brevann, ligger vakre Skjåk. Norge i et nøtteskall om du vil. Den lille fjellbygda oser av nasjonalromantikk og det er som å vandre inn i et postkort.

En av aktivitetene det er mulig å gjøre i Skjåk er rafting, en fartsfylt og adrenalinfylt opplevelse. Skjåk Adventure arrangerer raftingturer på elva, med idylliske fjellomgivelser som bakteppe. Etter båtturen kan du stoppe på Bakeriet i Lom, som er beryktet for sine gode bakevarer.

Stadlandet

Vestland

I et av Norges mest værharde områder ligger fotomotivene som perler på en snor. Årets sommerferie for meg går til denne delen av landet, hvor vi blant annet skal tilbringe en uke på øya Silda, som ligger like utenfor Måløy. Her bor det 9 fastboende og dette er en plass hvor jeg automatisk senker skuldrene så fort jeg kommer i land.

I området rundt Silda ligger det flere kjente reisemål, som den berømte surfestranden Hoddevika, det gamle klosteret på Selja, den vakre sandstranden Refsviksanden og det berømte turkise vannet i Loen. Du trenger med andre ord ikke å kjede deg på tur til Norges villeste kyst.

Sommarøy

Troms

img_7266

Du har kanskje hørt om PR-stuntet til øya som innførte tidsfri sone? Det var den lille plassen Sommarøy, utenfor Tromsø, som i fjor ble verdenskjente for sitt noe utradisjonelle forslag. Tidsfri eller ikke, plassen er uansett utrolig vakker, med sine hvite sandstrender og asurblå hav. Det er umulig å ikke bli sjarmert av dette stedet. Hvis du har bil er også selve bilturen ut hit langs Kvaløya et vakkert skue. Helt klart et sted du vil putte inn i reiseplanen.

Hamningberg

Finnmark

fullsizeoutput_4e5ffullsizeoutput_874c

Hamningberg i Finnmark er kanskje ett av de mest spesielle stedene jeg har vært i Norge. Selve plassen Hamningberg er et forlatt fiskevær, men veien som fører ut hit er spektakulær. Du følger den nasjonale turistveien Fv341 fra Vardø, og etter en liten stund åpenbarer det seg et månelandskap bestående av dramatiske steinformasjoner. En biltur hit føles ut som å kjøre inn i Mordor.

I forkant eller etterkant av bilturen burde du også legge inn en visitt til byen Vardø, hvor du finner en håndfull utrolig kule veggraffitier, og et minnesmerket over heksebrenningen laget av den sveitsiske kunstneren Peter Zumthor.

fullsizeoutput_4e55Versjon 3

Fun fact, for noen år siden kontaktet en NRK journalist meg i forbindelse med en serie de skulle spille inn i Norge. Han hadde sett bildene mine fra veien til Hamningberg og ønsket å vite hvor det var. Et par år senere dukket strekningen mellom Hamningberg og Vardø opp i serien Monster – det var litt artig.

Ula og Kjerringvik

Larvik – Vestfold

fullsizeoutput_8752IMG_1943

Vestfold huser mange fine sommersteder og jeg kan ikke unngå å nevne Ula og Kjerringvik, hvor jeg selv ofte drar for å bade hvis jeg er på Vestfoldkysten. Her står havet rett inn, noe som gjør vannet litt kaldere enn lenger inn i fjorden, men du får fort varmen på de slipte svabergene. Ta turen på toppen av Herfjell og sku utover havet og fjellene, eller gå kyststien mellom Ula og Kjerringvik, det er en fin spasertur gjennom skog, og langs svaberg, hav og enger.

IMG_4024IMG_1957IMG_1954

Senja

Troms

Et par timer sør for Tromsø ligger eventyrøya Senja. Her går de stupbratte fjellsidene rett ned i det turkise vannet og det finnes drøssevis med vakre utsiktspunkt. Hvis du har bil, får du sett mye av øya på en dag eller to. Et stopp på kaféen og galleriet Kråkeslottet, som ligger på Skjåholmen, er et must. Den eksentriske institusjonen serverer framifrå kaker, stiller ut kunst og arrangerer også årlig en egen festival.

IMG_9253

Grimstad

Sørlandet

 

La oss bevege oss litt sørover igjen, til sjarmerende, lille Grimstad. De siste årene har jeg årlig tatt en sommertur til den søte sørlandsbyen. Selve byen er ikke stor av størrelse, men det finnes noen bra spisesteder, som Smag og Behag, og det hyggelige utestedet Apotekergaarden, hvor det også blir arrangert konserter.

Kom deg ut på strendene hvis du først er i Grimstad, her kryr det av fine badeplasser og koselige bukter. Også husk å kjøp ferske krabbeklør av fiskebåten på kaia!

Grense Jakobselv

Finnmark

fullsizeoutput_874a

Grense Jakobselv ligger som navnet tilsier ved en grense, nemlig grensen til Russland i nord. Helt ute ved Barentshavet finner du lange sandstrender og glitrende hav. Grense Jakobselv er en liten grend, som ble fraflyttet for en god tid tilbake, og havområdet rundt er fryktet for sine voldsomme stormer, men på solfylte sommerdager kan dette ligne en tropisk paradisstrand.

Dalen

Telemark

fullsizeoutput_4976

Et opphold på Dalen Hotell i Telemark, er som  å være i en Agatha Christie roman. Det herskapelige bygget byr på historisk interiør, gjenferd i gangene og naturopplevelser som tar pusten fra deg.

Bygget fra 1894 er stilfullt innredet og i hotellets restaurant Bandak får du servert knallgod mat laget på lokale råvarer. Telemarkskanalen ligger like utenfor vinduet, og i området rundt kan du gå fine turer opp i Dalen for å beundre utsikten. Vil du skjemme deg selv bort en helg, legger du turen hit.

Træna

Nordland

IMG_3353

La oss ikke glemme en favoritt som det har vært skrevet mye om på bloggen tidligere, nemlig Træna. Langt til havs, lenger enn du kan tenke deg, ligger øygruppa Træna – 33 nautiske mil fra fastlandet.

Det går båt til Træna både fra Sandnessjøen og Bodø, og har du god tid ville jeg stoppet på flere av øyene underveis. På øyene Husøy og Sanna arrangeres årlig den kjente Trænafestivalen, den er dessverre avlyst i år, men plassen er verdt et besøk uavhengig av den. Spis sprellende fersk fisk og nyt utsikten mens midnattsola bader i horisonten. Det er Norge på sitt vakreste spør du meg.

Kart over tipsene:

One thought

  1. Så utrolig mange fine bilder, Hanne Marit! Norge har jaggu mye pent å by på. 🙂 Her var det flere steder jeg ikke har vært selv! Det blir hovedsakelig Norgesferie på meg i sommer (som for de fleste), så det var deilig med litt inspirasjon. Vi er jo, tross alt, utrolig heldige som bor i et så vakkert og variert land! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.