Hvor har jeg vært?

Europa

IMG_2541-2

La oss begynne med det vi kjenner best, Europa. Det er vel ingen overraskelse at det er dette kontinentet jeg har besøkt mest. Det er tilgjengelig, gjenkjennelig, enkelt og kortreist, derfor blir det ofte turer innad i Europa. Mine frankofile foreldre tok meg med mye til landet med baguetter og makroner, som konkurrer om plassen med Spania, om hvor jeg har vært flest ganger. De siste årene har jeg også fått besøkt flere spennende land i Øst-Europa, som Slovenia, Romania og Serbia, og jeg mistenker at det blir flere turer til Øst-Europa i årene som kommer. De siste tre årene har jeg gjennomsnittlig vært i 6-7 land i Europa per år, og jeg håper på å holde det på det nivået eller mer, for en vinmesse i Lisboa, et hammambesøk i Istabul eller pub crawl i Budapest, er aldri å forakte.IMG_9107

Favoritter: Barcelona, Svalbard, Istanbul, Beograd, Sør-Frankrike, Gotland og Træna.

Beste opplevelser: Hammam-besøk i Istanbul, festivaltur til Edinburgh, seiltur i Middelhavet, trompetfestival i Guca (Serbia), snøscooter-tur på Svalbard, surfing i Sverige og se middnattsola i Nord-Norge.

Steder jeg vil se: Balkan, Meteora i Hellas, Skotske høylandet, Valencia, Russland, Lofoten, Færøyene og Island.


22 land besøkt: Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Finnland, England, Frankrike, Monaco, Latvia, Ungarn, Polen, Slovenia, Kroatia, Serbia, Italia, Spania, Portugal, Hellas og Tyrkia, Romania og Skottland.

Asia

IMG_0114

Mitt bekjentskap til Asia strekker seg til Sør-Øst Asia og India. Skulle jeg reist på backpacking for første gang så ville jeg nok valgt Sør-Øst Asia, det er et perfekt utgangspunkt for førstegangsreisende, og jeg ville nok holdt en knapp på Vietnam som startpunkt for turen.IMG_0115

Asia byr på stor variasjon, som
foreksempel moderne og vakre Malaysia, spennende og vennlige Vietnam, annerledes
og sterke Kambodsja, også India så klart, som er noe helt for 
seg selv. India er et sted jeg ofte opplever et akutt behov for å reise tilbake til. Mange har et elsk-hat forhold til India og det kan jeg forstå, det er både frustrende og fantastisk på samme tid. Asia er gigantisk og har så mye å by på, i fremtiden  gleder jeg meg til å spise sushi i japan og oppleve slettelandskapet i Mongolia.

 

 

Favoritter: Hanoi (Vietnam), Angkor Watt (Kambodsja), Backwaters i Kerala (India), Hampi (India) og Kualalumpur (Malaysia) og Chiang Mai (Thailand).

Beste opplevelser:  Båttur på backewaters i India, shopping i Vietnam, kanotur på Tonle Sap, drikke chai i Mumbai, parasailing i Penang og slippe havskillpadder ut i det fri i Thailand,

Steder jeg vil se: Japan, Kina, Sri Lanka, Mongolia og alle Stan-landene.

6 land besøkt: India, Thailand, Singapore,  Kambodsja, Vietnam og Malaysia.

167779_10150397974850587_7551860_n

Afrika

IMG_0093

IMG_0081Min reiseerfaring i Afrika begrenser seg til kun tre land, Kenya, Marokko og Egypt. På det Nord-Afrikanske kontinentet er både Marokko og Egypt steder som kom under huden på meg, med sine historiske byggverk og fascinerende kultur. I Afrika sør for Sahara har jeg kun besøkt Kenya. Der gjorde både møtet med døve barn i Kiberaslummen og lykkelige dyr på savannen sterke inntrykk. Jeg innser at dette
kontinentet må besøkes snart igjen og at det er mye jeg har å se frem til.

 

Favoritter: Tsavo national park (Kenya) Atlas fjellene (Marokko), Marrakech og Essaouira (Marokko) og Luxor (Egypt).

Beste opplevelser: Se løver jakte en sebra i Tsavo, lære tegnsråk av de døve barna i Kiberaslummen, spise tagin i Atlasfjellen, feire Eid i Luxor og glampe i Agafay ørken.

Steder jeg vil se: Sør-Arfrika, Tanzania, Uganda, Mozambikk, Namibia, Mauritius, Ghana, Algerie og Mali.

3 land besøkt: Egypt, Kenya og Marokko.IMG_0529

Latin-Amerika

5028_220844625586_5459620_nIMG_8395

-er det kontinentet jeg er mest bevandret i, utenom Europa. Tilsammen harIMG_8942 jeg tilbragt 9 mnd fordelt på 3 turer i Mellom- og Sør-Amerika, og det er dette kontinentet som tiltalter meg mest. Det er et sted jeg fort følte meg hjemme og selvfølgelig var det enkelte favoritter som skilte seg ut. Buenos Aires, Sør-Amerikas Paris ble en umiddelbar hit med en jeg satt mine bein der. “Her vil jeg bo!”, husker jeg at jeg tenkte. Cuba var det første landet jeg besøkte i Latin-Amerika og jeg falt pladask for salsa, sigarer og rom. Brasil var slik man forestiller seg Brasil skal være, høy partyfaktor, vakre strender og morsomme folk. Der er det aldri feil å ta seg en fest. Peru overrasket positivt med sine stupbratte fjell og fascinerende inka-historie, naturmessig enestående vakkert og med verdens vennligste folk. På en liten øy utenfor Nicaragua fant vi paradis på jord, så øde og unikt. I Mexico og Guatemala klatret vi både gamle mayaruiner og aktive vulkaner, og ble hekta på ceviche.

Selv om jeg har rukket innom
mange steder i Latin-Amerika er det fremdeles en hel del som gjennstår. Kjenner jeg meg selv rett kommer jeg nok til å vende tilbake til dette kontinentet resten av livet.

Favoritter: Havana (Cuba), Cusco og Andesfjellene (Peru), Salvador og Rio
(Brasil), La Paz (Bolivia), Tulum og Mexico City (Mexico), Lago de Atitlan (Guatemala), Corn Island (Nicaragua) og Buenos Aires.

Beste opplevelser: drikke rom og danse salsa på Maleconen i Havana, gå Incatrailen i Peru, feire karnevalet i Rio, bestige en aktiv vulkan i Guatemala og spise taco i Mexico.

Steder jeg vil se: Karibien, Galapagos, Chile og Colombia.

9 land besøkt: Argentina, Brasil, Bolivia, Peru, Nicaragua, Belize, Guatemala, Mexico og Cuba.


Høydepunkter og nedturer:

Deiligste drikker: Flor de Cana rom fra Nicaragua, mangolassi i India, rosèvin i Frankrike, kaffe i Brasil, eplete i Tyrkia, Portvin i Portugal, rødvin i Spania og mojito på Cuba.IMG_3081


Peneste strand
: Corn Island i Nicaragua og Tulum i Mexico.
1936987_282965540586_4743735_n

Fineste byggverk: Sagrada Familia, Macchu Piccu, Hagia Sofia, Angkor Watt, Teotihuacan pyramidene.

 

 

Spirituelle oppvåkning: Yoga camp ved Lago de Atitlan i Guatemala og Ayurvedisk massage i Kerala, India. 

Beste matopplevelser: Ceviche i Mexico, curry i India, biff i Buenos Aires, trøfler i Slovenia, kebab i Tyrkia, suppe i Vietnam, buffet i Brasil og sushi på Trænafestivalen.

Beste shopping: Hoi An i Vietnam, skredderbyen der man kan få sydd nøyaktig hva man måtte ønske seg. Grand basar i Istanbul og Soukken i Marrakech.

Dummest påfunn: bestille Vindaloo (betyr sterkt på hindi) i India, Klatre templer i Guatemala kl 3 på natten i 8 timer uten mat. Dra på fest i en township utenfor Nairobi og bli etterlatt av sjåføren. Drikke slangesprit på en bar i Hanoi, for deretter å spy på meg selv og en taxi dagen etter.  Dra på jungeltrekking uten å ta med tamponger, kun gassbind.. Glemme å dobbeltsjekke datoen i visumet for innreise til Russland og ble stuck på flyplassen i et døgn. 

Verste opplevelser: 36 timers busstur gjennom hele Vietnam, på langs, omringet av kakerlakker inne i bussen. Overnatte i en hengekøye med feber og magekramper, i jungelen i Brasil i 4 dager. Bli kastet ut av en kafè i India fordi vi var jenter som spilte kort. Bli truet for penger av en lokal “guide” i Nicargua. Se rusa gatebarn i Siem Reap. Overnatte på en flyplassrestaurant i Moskva, fordi det stod feil dato i visumet. Biltur, med livet som innsats, ned en inaktiv vulkan i Guatemala. Få påvist amøber i Kenya.

1909812_261727600586_755255_n

Morsomste partybyer: Barcelona, Rio, Buenos Aires, Havana, Budapest og Beograd.

Undervurdert: Lima, Beograd og Slovenia.

Mine beste tipsIMG_0106

-Snakk med de lokale, slik lærer du mye om både folk og kultur.

-Hør på tips fra andre reisende, noen av de fineste stedene jeg har vært har jeg fått som tips fra andre reisende.

-Stol alltid på magefølelsen din, hvis noe gir deg en dårlig følelse, så er det som regel en grunn til det.

-Ikke ta sjanser, spiller heller litt safe. Vær avslappet og selv om du blir redd , ikke hiss deg opp så andre ser det, da blir man lett et offer.

-Ikke flash verdisaker offentlig. Legg gullklokka og de dyre smykkene igjen hjemme, det er bare unødvendig og dumt å ta med seg disse på lengre turer.

– Hør på hva folk rundt deg har å si, les dem og tolk situasjonen på bakgrunn av dette. Det har spart oss for en del problemer og ubehagelige hendelser.

–  Lær deg noen lokale gloser, som “hei”, “takk” og “unnskyld”. Dette kommer du langt med og folk blir velvillige og  glade hvis de ser at du prøver.

– Husk at folk er folk, ikke gjør noe som du ikke ville gjort hjemme. Spør om lov til å fotografere, vær høflig og tilpass deg de lokale skikkene og kulturen.